Švedska princeza prestolonasljednica Victoria posjetila Muzičku akademiju u Sarajevu

Fena
Švedska princeza prestolonasljednica Victoria posjetila Muzičku akademiju u Sarajevu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Švedska princeza Victoria posjetila Muzičku akademiju u Sarajevu

Švedska princeza prestolonasljednica Victoria, princ Daniel te premijer Kantona Sarajevo Edin Forto posjetili su danas Muzičku akademiju u Sarajevu kako bi se informirali o jednom od zajedničkih projekata energetske efikasnosti.

Premijer Forto kazao je da je glavna tema razgovora bila očuvanje okoliša i energetska efikasnost , ali i kvaliteta zraka.

„U svemu tome Švedska prednjači jer su se godinama borili sa istom bitkom koju mi danas imamo. Danas imaju obnovljive izvore i troše puno manje energije nego mi“, istakao je Forto te dodao da BiH treba samo preslikati dobre prakse, u čemu će im i pomoći Vlada Švedske.

Predstavnici UNDP-a i Muzičke akademije poveli su delegaciju u obilazak, te im pojasnili kako je zgrada utopljena s ciljem postizanja energetske efikasnosti uz sufinansiranje Švedske i Vlade Kantona Sarajevo.

Također, članovi Orkestra Srednje muzičke škole u Sarajevu predvođeni dirigenticiom Tijanom Vignjević priredili su za princezu Viktoriju kratki koncert.

Svrha posjete je istaknuti radove na utopljavanju javnih zgrada u Bosni i Hercegovini kako bi se postigla energetska efikasnost. Švedska putem UNDP-a podržava utopljavanje 200 javnih zgrada širom zemlje.

U saradnji sa Kantonom Sarajevo bit će utopljeno 50 javnih zgrada koje će zahvaljujući tom projektu postati energetski efikasne.

Energetska efikasnost je još uvijek u fazi razvoja u Bosni i Hercegovini, javne zgrade troše tri puta više energije nego što je predviđeno standardima Europske unije. Više od 75 posto javnih zgrada imaju neodgovarajuću toplinsku izolaciju.

U Sarajevu će u ovoj godini 61 javna zgrada postići energetsku efikasnost zahvaljujući projektu koji sufinansira Kanton Sarajevo, a implementira UNDP. U drugim dijelovima zemlje, Švedska osigurava sredstva u iznosu od 25 posto, a lokalne vlasti u iznosu od 75 posto.

U Sarajevu Vlada kantona učestvuje sa 88 posto, a Švedska sa 12 posto u okviru zahtjeva Kantona Sarajevo da se više zgrada učini energetski efikasnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije