Švedska princeza Victoria: Radimo aktivno da BiH postane članica EU

E. H.
Švedska princeza Victoria: Radimo aktivno da BiH postane članica EU
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Švedska princeza i princ se susreli sa članovima Predsjedništva BiH

Njihova Kraljevska Visočanstva princeza Victoria prestolonasljednica i princ Daniel od Švedske, kao i zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lovin tokom posjete Bosni i Hercegovini učestvovat će u radu konferencije o klimi i inovacijama.

Kako je najavljeno, svrha posjete Bosni i Hercegovini je da se ojačaju već dobri odnosi između dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH.

Cilj je da se istakne veliki potencijal zemlje, a glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih. U januaru 2016. princeza prestolonasljednica imenovana je od Generalnog sekretara UN-a jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

Princeza prestolonasljednica je od 2019. godine dio alumni skupine i nastavlja se fokusirati na oblasti održivosti i pitanja koja se tiču okeana i ribolova. Konferencija Pametni grad i klima i okoliš u vezi su s ovim interesom princeze prestolonasljednice.

Tokom obraćanja na konferenciji „Pametni rast za novu klimatsku realnost“ princeza Victoria je kazala da je sretna što je danas u Sarajevu.

"Naše putovanje krenulo je još jučer, međutim zbog tehničke greške na avionu malo kasnimo i žao nam je zbog toga. Odnosi između naše dvije zemlje su jake na više nivoa. To potvrđuje toplina i gostoprimstvo s kojim ste nas dočekali. Oko 60.000 izbjeglica iz BiH je došlo u Švedsku i većina ih je ostalo i izgradilo novi život, oni su pomogli nama da izgradimo bolje i dinamičnije društvo. Radimo aktivno da BiH postane članica EU", poručila je princeza Victoria.

Dodala je da danas na konferenciji govorimo o zagađenju i klimi.

"Znam da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka. Ova konferencija je upravo o tome i istražit ćemo kako da se prilagodimo klimatskim promjenama. Nive ideje i nove tehnologije bit će sagledane, a važno je da radimo zajedno. Daniel i ja putujemo širom svijeta i susrećemo se sa mladim ljudima. To ćemo uraditi i u BiH, sutra putujemo na Trebević gdje ćemo razgovarati s mladim ljudima", naglasila je princeza Victoria.

Zamjenica premijera Švedske Isabella Lovin kazala je da je velika čast danas biti ovdje.

"Nešto kasnije zasadit ćemo drvo trešnje kao dio ove posjete. Zagađenje zraka i klimatske promjene imaju dvije strane medalje, utiču na naše zdravlje, a s druge strane moramo djelovati u sinergiji s okolišem. Znamo da je u BiH ogromna zagađenost, ne samo ovdje ali i u regionu i cijelom svijetu. Statistiku dobijamo iz različitih izvora i to su vijesti koje nas zabrinjavaju. Zagađenost zraka je prijetnja globalnom zdravlju. U Švedskoj mi imamo relativno dobar kvalitet zraka, a u svijetu oko sedam miliona ljudi umre od zagađenosti zraka. Tako da su intervencije neophodne kako bi se zaštitili životi ljudi", istakla je Lovin.

Dodala je da ovdje posebno treba istaći djecu jer su oni više izloženi zagađenom zraku.

"Trudimo se da radimo na razvoju održivog pristupa u razvoju gradova i domaćinstava. Švedska vlada se obavezala da će koristiti pristup tehnologijama kako bi se poboljšalo stanje okoliša. Mi moramo da na integriran način pristupamo ovom problemu, ali ne smijemo zanemariti ni energetski sektor. Želimo poboljšati kvalitet života građana. Danas shvatamo da je centralno grijanje najlakši način da se smanji zagađenje tokom zimskih mjeseci" pojsnila je Lovin.

Prema njenim riječima, posebno treba spomenuti i transport: "Želimo smanjiti stakleničke plinove koje prouzrokuje javni transport. Ključna je elektrifikacija, električni automobili i autobusi si ključni. Naša Vlada je podstiče kupovinu električnih automobila, uveli smo i sistem bonusa."

Dodala je da Švedska uvodi inovativna rješenja za javni transport.

"Treba više uraditi kako bi se smanjio uticaj na okoliš. Međutim ne možemo to sami uraditi. Podržavamo globalne projekte i koristit ćemo sve prilike da zajednički radimo. Jako mi je drago da se naši projekti proizvode i u BiH, a sve kako bi se poboljšao kvalitet zraka ovdje. Ukratko smanjivanje emisija je dugoročna investicija", poručila je Lovin.

Sa konferencije u Sarajevu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sa konferencije u Sarajevu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je ovom prilikom kazao da je zahvalan Švedskoj na kontinuiranoj podršci.

"Ova prijateljska zemlja je na broju jedan po broju donacija. Posebno se zahvaljujemo princezi Victoriji na njenoj podršci. BiH se zbog toga promijenila na bolje i danas je bolje mjesto za život. Razmjere štete izazvane klimatskim promjenama mi smo osjetili 2014. godine u katastrofalnim poplavama. U tim teškim trenucima pomoć je došla iz Švedske", istakao je Šarović.

Dodao je da su mnogobrojni aktivni projekti koji BiH pomažu da se nosi sa klimatskim promjenama.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera kazala je da vjeruje da je danas jako važan dan za BiH.

"Švedska je jedan od najbližih partneta UNDP-a. Švedska je najveći donator UNDP-a i u BiH. Omogućili smo otvaranje 1.700 radnih mjesta i poboljšali smo životno okruženje u BiH. UNDP je donio svoje vlastito klimatsko obećanje u partnerstvu sa više od 140 država u svijetu. Obećali smo da ćemo smanjiti i svoj ugljenski otisak i naše obećanje se polako ispunjava", pojasnila je Nedera.

Dodala je da današnja razmatranja dat će nam priliku da bude snažniji i hrabriji kako bi ostavatili svoje ciljeve do 2030. i 2050.

"BiH možemo učiniti šampionom u pametnom razvoju", zaključila je Nedera.

Sa konferencije u Sarajevu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sa konferencije u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije