Baščaršija / Švedska princeza obišla simbole multikulturalnosti Sarajeva

06. 11. 2019. u 16:06:00 Radiosarajevo.ba/Fena

Shares: 0

Njihova Kraljevska Visočanstva princeza Victoria prestolonasljednica i princ Daniel od Švedske, kao i zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lovin, nalaze se u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kraljevski par obišao je danas centar Sarajeva s gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

Tokom obilaska posjetili su katoličku Katedralu Srca Isusova, Gazi Husrev-begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu i staru Sinagogu koja je pretvorena u Muzej Jevreja u BiH, kao i Vijećnicu.

Delegaciju su dočekali predstavnici tih vjerskih zajednica i upoznali ih s bogomoljama te su im prenijeli nekoliko informacija o ljudima koji tu dolaze na vjersku službu.

Kako je ranije istaknuto iz Ambasade Švedske u BiH, svrha obilaska užeg centra Sarajeva je da se visoka delegacija upozna s multikulturalnom prirodom historije Sarajeva i BiH te općenito o tome kako su suživot i prihvatanje različitosti postali centralnim elementom historije grada. Njihova službena posjeta nastavit će se u Konjicu.

Kako je najavljeno, svrha posjete Bosni i Hercegovini je da se ojačaju već dobri odnosi između dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH.

Švedska princeza Victoria: Radimo aktivno da BiH postane članica EU

Njihova Kraljevska Visočanstva princeza Victoria prestolonasljednica i princ Daniel od Švedske, kao i zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lovin tokom posjete Bosni i Hercegovini učestvovat će u radu konferencije o klimi i inovacijama.

Podsjećamo, delegacija Švedske na čelu prestolonasljednicom trebala je jučer stići u našu državu ali je zbog tehničkih problema avion sa Nj.K.V princezom Victorijom i NJ.K.V. princom Danielom nije poletio sa aerodroma u Stokholmu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA