Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu

0
A. S.
Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu
FOTO: Ambasada Italije u BiH / U Sarajevu obilježen Made in Italy

Proteklih dana predstavljen je Nacionalni dan Made in Italy, ustanovljen krajem decembra istoimenim okvirnim zakonom, koji će se obilježavati 15. aprila širom svijeta svake godine, na godišnjicu rođenja slavnog umjetnika Leonarda da Vinčija.

Ministarstvo vanjskih poslova Italije koordinira događaje u inostranstvu u kojima učestvuje preko 50 kancelarija širom svijeta.

Takav je slučaj i u Sarajevu, gdje je Ambasada Italije u ponedjeljak, 15. aprila, imala dva velika događaja na kojima je u Bosni i Hercegovini obilježen Nacionalni dan Made in Italy.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Ambasador Italije Marco Di Ruzza bio je prisutan na oba događaja na prvom obilježavanju "Dana Made in Italy" u Bosni i Hercegovini, u znak slavljenja izvrsnosti italijanskog namještaja i dizajna.

"Posebno hvala Samiru Avdiću, zamjeniku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koji je ovdje danas s nama", kazao je na početku svog govora ambasador Marco Di Ruzza.

U Sarajevu obilježen Made in Italy
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: U Sarajevu obilježen Made in Italy

Zatim je nastavio...

"Made in Italy nije samo proizvod - to je skup, jedinstva, kulture, tradicije i inovacije. Ovo su upravo riječi predsjednika Italije Sergia Mattarelle i nema boljeg načina nego da otvorimo damnašnji dan i ovo prvo izdanje Nacionalnog dana Made in Italy. 

Made in Italy je način i sredstvo s kohjim se objedinuje toliko stvari koji su napravljeni i proizvoda iz Italije. Kulture, inovacije i stila. Made in Italy je most između kulture i poduzetništva, most između stila i elegancije, most između tradicije i savremenskog vremena.

U ove riječi bih uvrstio i riječi "elegancija nije biti primjećen, elegacija je biti zapamćen", to su riječi Giorgia Armanija, a svi znamo ko je on", kazao je ambasador Marco Di Ruzza, koji s zahvalio domaćinu Samiru Serdareviću.

Zamjenik gradonačelnice Samir Avdić se zahvalio ambasadoru Marcu Di Ruzzi.

"Hvala svima u ime Gradske uprave. Hvala ambasadoru Marcu Di Ruzzi na pozivu da budemo ovdje s vama i proslavimo ovaj dan. Građanke i građani Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, dobro znaju šta je italijanski dizajn i italijanski kvalitet", kazao je Avdić, koji je iskoristio priliku da se zahvali Vladi Italije, ambasadoru Di Ruzzi i građanima Italije na podršci da Bosna i Hercegovina i otvaranju pristupnih pregovora prema Europskoj uniji.

U Sarajevu obilježen Made in Italy
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: U Sarajevu obilježen Made in Italy

Elvir Bolić, bivši kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, i njegov partner u novom biznisu i dugogodišnji prijatelj Samir Serdarević, otvorili su u Sarajevo Toweru ekskluzivni salon namještaja Divani&Letti, a koji predstavlja spoj kvaliteta, dizajna i elegancije.

Samir Serdarević, koji odlično govori italijanski jezik, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na dolasku. Zatim je rekao da je prvi susret sa Italijom imao 1995. godine kada je stigao u Pesaro.

"Zaposlio sam se u velikoj kompaniji Biesse, koja je veoma poznata. Onda sam putovao po svijetu i vremenom sam se zaustavio u Italiji. Godine 2008. sam otvorio firmu u Zenici. Sa suradnicima smo krenuli prema Italiji, pa smo kasnije izvozili za Ameriku, Europu, Saudijsku Arabiju zahvaljujući našim partnerima", kazao je Serdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije