Svečano predavanje na UNSA: Specijalni gost bio je Harvardski profesor dr. David Elmer

0
Radiosarajevo.ba
Svečano predavanje na UNSA: Specijalni gost bio je Harvardski profesor dr. David Elmer
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / David Elmer

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, jutros je održano predavanje na temu Milman Parry Collection of Oral Literature.

Specijalni gost predavanja bio je dr. David Elmer, profesor sa Harvard Univerziteta i kustos jedne od najvećih zvučnih kolekcija bosanskohercegovačke muzike, koji je govorio o Milmanu Parryu, američkom klasicisti koji je tridesetih godina proteklog vijeka boravio na prostoru bivše Jugoslavije bilježeći usmenu tradiciju i propitujući vlastite hipoteze.

Ljeta 1933. godine, Parry je stigao u nekadašnju Jugoslaviju da bi pravio zapise svjedočeći tradiciji naročito u okolini Novog Pazara, Bijelog Polja, Kolašina, Gacka, Stoca i Bosanske Krajine. Nije mogao ni pretpostaviti da će njegovo istraživanje na ovim prostorima rezultirati najsveobuhvatnijom arhivom bosanske, hrvatske i srpske usmene tradicije, sa zabilježenim sjećanjima na kazivače i pjevače.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Parryjeva zbirka sadrži danas 12.554 zapisa. S njegovim radom je profesor David Elmer, kreator harvardske kolekcije "Milman Parry", upoznao danas studente u Sarajevu, gdje mu je dobrodošlicu ukazao rektor Rifat Škrijelj.

"The Milman Parry Collection of Oral Literature" na Harvardu je najvrijednija i najveća kolekcija bosanske usmene poezije u svijetu s više od 11.000 fonografskih zapisa koje su napravili velikani usmene poezije Milman Parry i Albert Bates Lord.

Svečanost u Sarajevu: Univerzitet promovirao 62 doktora nauka

Svečanost u Sarajevu: Univerzitet promovirao 62 doktora nauka

Osim ove kolekcije, postoje snimci sevdalinki koje su Francuzi i Nijemci sačinili početkom 50-ih godina XX stoljeća", kazao je Elmer. 

Nakon predavanja studenti i profesori, posjetili su Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije