Svečanost u Sarajevu: Univerzitet promovirao 62 doktora nauka

4
N. Ć.
Svečanost u Sarajevu: Univerzitet promovirao 62 doktora nauka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Promocija doktora nauka UNSA

U Narodnom pozorištu Sarajevo, danas je upriličena svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta predstavili su ukupno 62 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu će promovirati: po 10 kandidata na čast doktora tehničkih i medicinskih nauka, sedam kandidata na čast zdravstvenih nauka, pet kandidata na čast doktora pravnih nauka, četiri kandidata na čast doktora veterinarskih nauka, po tri kandidata na čast doktora sigurnosnih i lingvističkih nauka, po dva kandidata na čast doktora socioloških, književnih, odgojnih i stomatoloških nauka, te po jednog kandidata na čast doktora ekonomskih, islamskih, političkih, komunikoloških, kriminalističkih, pedagoških, poljoprivrednih, bioloških, hemijskih, geografskih i doktora nauka fizike, te socijalnog rada. 

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

"S velikim zadovoljstvom danas smo se okupili kako bismo proslavili trenutak naših doktoranata. Za njih 62 koja danas promoviramo, ova svečanost je iskaz našeg poštovanja prema izuzetnom rezultatu njihovih napora i predanosti, kao i, ne manje važno, iskazanoj volji da u svom akademskom razvoju poštujete principe akademske i naučne etike. Na tome im svima čestitam, jer etika i integritet su temeljni stubovi akademske zajednice i naučnog istraživanja", kazao je rektor Škrijelj.

Dodao je da doktoranti predstavljaju moralne vrijednosti koje upravljaju našim postupcima i odlukama.

Škrijelj o problemu studenata medicine: Novac od školarina je javni i njime ne raspolaže Univerzitet

Škrijelj o problemu studenata medicine: Novac od školarina je javni i njime ne raspolaže Univerzitet

"Posebno su važni u području istraživanja i akademskog rada. Kao doktori nauka, vi ćete biti nositelji znanja i stručnosti u svojim specifičnim područjima, te će vam biti povjerena odgovornost za donošenje informiranih odluka koje imaju utjecaj na društvo i njegov napredak", rekao je Škrijelj.

Naglašava da pred njima stoje još brojni izazovi, te da svojim daljnjim radom opravdaju zvanja do kojih su došli.

"Smatram da smo danas zaslužili da budemo zadovoljni i ponosni zbog onoga što smo postigli. Pogotovo kada se uzme u obzir to da smo mi jedna od generacija čiji doktorski studij je velikim dijelom bio obilježen i iskustvom pandemije. Svjesni smo da ćemo u budućnosti imati obavezu da se dokazujemo, i da smo dostojni titule koju nosimo, radujemo se tome", kazao je Fahrudin Kujundžić, doktor književnih nauka.

Mirza Hebib doktorirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Smatra da je današnja promocija jedan od najznačajnijih činova doktoranata.

"Iza mene i ostalih kolega stoji veliki trud i rad kroz dugogodišnja istraživanja. Ovo je jako velika stvar kako za nas, tako i za Univerzitet, Kanton Sarajevo i našu državu Bosnu i Hercegovinu. Bavim se pravom i zaposlen sam kao docent na fakultetu. Dodao bih da naša zemlja, osobito Kanton Sarajevo, treba nastaviti niz pozitivnih praksi, kroz podršku najboljim studentima u studiju, u različitim vidovima, a možda najviše finansijski kada su u pitanju istraživački resursi ili istraživanja inozemstvu.

U konačnici, ja vjerujem da svi mi mladi ljudi koji smo godine svog rada uložili u istraživanja i pisanja tih doktorskih disertacija zapravo predstavljamo svijetlu budućnost koja treba raditi na transformaciji ovog društva u raznim segmentima", kazao je doktorant Mirza Hebib.

Univerzitet u Sarajevu među 5,1 posto najboljih univerziteta u svijetu prema Webometricsu

Univerzitet u Sarajevu među 5,1 posto najboljih univerziteta u svijetu prema Webometricsu

"Ponosna sam na samu sebe, ali isto mislim da se moj trud tokom svih ovih godina isplatio. Trenutno sam zaposlena u BH Telecomu, ali uporedo radim i na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu kao asistentica. Želim da naglasim svim svojim sadašnjim, ali i budućim kolegama da se svo znanje, zalaganje, mukotrpni trud i rad na kraju isplate", kazala je doktorantica Irena Šermet Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije