Otvorena sportska sala za OŠ Edhem Mulabdić: Uloženo više od 1,3 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Otvorena sportska sala za OŠ Edhem Mulabdić: Uloženo više od 1,3 miliona KM
Foto: Općina Stari Grad Sarajevo / Otvorena je novosagrađena sportska sala OŠ Edhem Mulabdić

Otvorena je novosagrađena sportska sala OŠ Edhem Mulabdić čiju izgradnju je finansirala Općina Stari Grad Sarajevo, iznosom od 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

Stara sala ove škole, izgrađena ’50-ih godina, bila je u veoma lošem stanju i potpuno nefunkcionalna za izvođenje nastave. Nakon rušenja, na njenom mjestu je za pet mjeseci sagrađena nova, moderno opremljena sala koja će učenicima i nastavnom osoblju pružati mnogo bolje uslove za rad.

Novosagrađena sala je istih dimenzija kao i stara, ali sa više prirodnog osvjetljenja. Osim sportske dvorane, izgrađeni su i prateći prostori, kabineti, učionice, svlačionice, sanitarije i prostorije za sprave. Novi objekat ima bolju termičku i zvučnu izolaciju, bolje grijanje, ekonomičniju rasvjetu, a opremljen je sa dva mala gola, kompletom za odbojku, dva zidna pomična koša, mornarskim ljestvama, užetom, švedskom klupom, gredom, strunjačama…

U školi je danas održana svečanost uz obraćanje općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića i prikazivanje videa o gradnji sale.

“Na moju incijativu, i uz saglasnost Općinskog vijeća, počeli smo sa gradnjom ove sale koja je sa porezom koštala oko 1,5 milion KM. Sala je napravljena u rekordnom vremenu. Nakon izgradnje, čekali smo 20-ak dana isporuku nove opreme koja nije bila planirana, ali je općina našla dodatna sredstva i kupila potrebnu opremu u iznosu od 50.000 KM. Zaželio bih učenicima da što više koriste novu salu, ali prije svega da bude što više djece u našim školama kojima ćemo nastojati osigurati štobolje uslove”, kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je sa ovogodišnjim investicijama vrijednim više od 24 miliona KM, Stari Grad trenutno najveće gradilište u FBiH.

Aida Omersoftić bivša direktorica ove škole od početka je bila uključena u projekat, a istakla je da je ovo najljepši način da završi svoj 21-ogodišnji mandat u OŠ Edhem Mulabdić.

“Godinama smo pokušavali pokrenuti realizaciju ovog projekta jer je sala zaista bila neuslovna i dotrajala, ali nažalost nismo uspijevali. Adaptirali smo je više puta, ali to nije bilo to. Kada je došao načelnik Hadžibajrić ja sam bila sigurna da će ovaj projekat biti završen. Moram iskazati zadovoljstvo što će naši učenici konačno imati idealne uslove za sportske aktivnosti bez kojih se zaista ne može jer svi znamo koliko je važan sport i za mentalno zdravlje učenika”, kazala je Omersoftić.

Novoimenovana direktorica Amela Avdić izrazila je veliku zahvalnost za izgradnju sale, te uručila zahvalnicu načelniku Hadžibajriću.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministrica obrazovanja, nauke i sporta Zineta Bogunić, direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur, ali i brojni bivši učenici ove škole.

Osnovna škola Edhem Mulabdić postoji gotovo 130 godina. Kroz svoju bogatu historiju obrazovala je i odgajala brojne generacije i među njima mnoge uspješne pojedince.

U monografiji OŠ Edhem Mulabdić nalaze se imena poput Dine Merlina, doktora Farisa i Ismeta Gavrankapetanovića, dr. Alije Geže, Edhema Bičakčića, zatim Amora Mašovića, Faruka Čaluka, Almira Čehajića Batka, fudbalera Dženana i Ervina Uščuplića, bh reprezentativca Kemala Mešića i brojnih drugih. Ova škola odškolovala je čak dva člana Predsjedništva BiH –Harisa Siladžića i Beriza Belkića koji je prisustvovao današnjem događaju.

“Bio sam učenik ove škole. Sala je u moje doba bila nešto najdraže nama djece iz mahale jer smo imali uske sokake i teško se igralo lopte. Imali smo sreću da smo imali profesore Lazovića i Fazlića koji su dali ogroman doprinos sportu. Iz te skromne sale zahvaljujući kvalitetu ovih ljudi izrasle su školske ekipe koje su išle na razna gradska takmičenje i mi smo tako prije 65 godina osvojili prvo mjesto u Gradu Sarajevu”, ispričao je Beriz Belkić, te na kraju poručio učenicima učite, učite i samo učite.

Čast da presiječe vrpcu i svečano otvori salu sa načelnikom Hadžibajrićem pripala je najboljem učeniku OŠ Edhem Mulabdić Bakiru Trebinjcu iz IX razreda i učeniku generacije.

Pred zvanicama je danas nastupio i hor OŠ Edhem Mulabdić, predvođen nastavnicom Nizamom Aliustić koji su izveli himnu škole „Konak, Bistrik, Širokača”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije