Gradi se sportska dvorana kod Srednje zubotehničke škole u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Gradi se sportska dvorana kod Srednje zubotehničke škole u Sarajevu
AA / Nedžad Ajnadžić

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je potpisao ugovor za izradu idejnog projekta za objekat sportske dvorane kod Srednje zubotehničke škole koja je smještena u Ulici Čekaluša 84. Prema ovom ugovoru za poslove izrade pomenutog projekta biće zaduženo Javno preduzeće „Zenica“, koji su do sada radili na velikom broju projekata za potrebe Općine Centar koja se, prema potpisanom ugovoru obavezuje da će finansirati izradu idejnog projekta.

Regulacioni plan „Bjelave-Čekaluša“ predviđa izgradnju sportske dvorane na parceli površine od gotovo 654 metra kvadratna, dok će sama dvorana biti dimenzija 32x18 metara. Veza dvorane sa objektom škole će biti uspostavljena gradnjom prizemnog koridora. Prema preliminarnim procjenama gradnja objekta će koštati oko 1.400.000 KM

Izgradnja ove sportske dvorane, koju će osim učenika pomenute srednje škole također moći koristiti i studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu kao i građani, je zajednički projekat Općine Centar i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Tim povodom su predstavnici ove dvije institucije, zajedno sa predstavnicama JU „Srednja zubotehnička škola“ i Medicinskog fakulteta UNSA krajem augusta prošle godine potpisali memorandum o razumijevanju i zajedničkim aktivnostima na realizaciji ovog projekta.

U ime Općine Centar projekat vodi Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje koja je pribavila mišljenje stručnog lica ispred JU „Srednja zubotehnička škola“ koji su naveli u svom dopisu da prilikom projektovanja nove sportske dvorane treba planirati ostavu za sportske rekvizite, dvije fizički razdvojene svlačionice za dječake i djevojčice, da pod u sportskoj sali zbog svoje funkcionalnosti, trajanja i smanjenja rizika od povreda treba biti ili od gume ili plastični, kao što je to slučaj u ostalim salama napravljenim po modernim evropskim standardima, te da nova sala bude multifunkcionalnog karaktera za više sportova čime se dobija maksimalna iskorištenost.

Kako je najavio načelnik Ajnadžić, salu će tokom održavanja nastave koristiti učenici, odnosno studenti dvije školske ustanove, dok će van tog vremena ona biti ustupljena na korištenje građanima općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije