Svečano dočekan tim Bosne i Hercegovine, osvajači medalja na Matematičkoj olimpijadi

3
Radiosarajevo.ba
Svečano dočekan tim Bosne i Hercegovine, osvajači medalja na Matematičkoj olimpijadi
Foto: Vlada KS / Matematičari su dostojno u Japanu predstavljali BiH

Na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, održanoj od 3. do 13. jula u Chibi u Japanu, olimpijski tim Bosne i Hercegovine je postigao izuzetan uspjeh osvojivši jednu srebrnu, četiri bronzane medalje i jednu počasnu pohvalu.

U sastavu olimpijskog tima su bili: Vuk Janković, Andrej Krčmar, Benjamin Mujkić, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Harun Alibegović.

Srebrnu medalju osvojio je Andrej Krčmar, učenik I razreda JU “Gimnazija”, Banja Luka. Bronzane medalje osvojili su Vuk Janković, učenik IX razreda JU OŠ "Vuk Karadžić" – Trebinje, Benjamin Mujkić, učenik II razreda JU Druga gimnazija Sarajevo, Ervin Macić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo i Mirnes Fehrić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo.

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Počasnu pohvalu osvojio je Harun Alibegović, učenik III razreda, Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo. Lideri olimpijskog tima bili su Adisa Bolić i Goran Janković.

Naš tim su u četvrtak, 13. jula, dočekali ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović, zajedno sa roditeljima i predstavnikom Udruženja Matematičara Kantona Sarajevo.

Matematičari su dostojno u Japanu predstavljali BiH
Foto: Vlada KS: Matematičari su dostojno u Japanu predstavljali BiH

“Naši učenici su i na ovoj olimpijadi pokazali izuzetno znanje. U konkurenciji 112 zemalja Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, isti ekipni rezultat kao prethodne godine i najbolji u posljednjih 20 godina. Na ovogodišnjim matematičkim olimpijadama naši učenici su osvojili ukupno 17 olimpijskih medalja (1 zlatnu, 5 srebrnih i 11 bronzanih medalja) i 4 pohvale.

Devet učenika iz Kantona Sarajevo osvojilo je 11 medalja. Vlada Kantona Sarajevo osigurala je finansijsku podršku za pripreme naših učenika  za odlazak na olimpijadu”, istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Udruženje matematičara KS posvećeno radi sa našim najizvrsnijim takmičarima. Čestitke našim olimpijcima, njihovim porodicama, nastavnicima, mentorima, školama i prijateljima, kao i liderima tima Bosne i Hercegovine, poručili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije