Bravo: Matematičari iz BiH na takmičenju osvojili počasnu pohvalu, srebrnu i tri bronzane medalje

1
Radiosarajevo.ba
Bravo: Matematičari iz BiH na takmičenju osvojili počasnu pohvalu, srebrnu i tri bronzane medalje
Foto: Facebook / Mladi matematičari iz BiH

Na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, koja se ove godine održala u Japanu, učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su sjajan rezultat, osvojivši jednu srebrnu i četiri bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu.

Srebro je osvojio Andrej Krčmar, ostvarivši najbolji individualni rezultat od učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine. Važno je napomenuti da je Andrej tek prvi razred, te pred sobom ima još 3 godine za vrhunske rezultate. Ovo je ujedno i najbolji individualni rezultat učenika prvog razreda u historiji BIH!

Bronzane medalje su osvojili Vuk Janković, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu osvojio Harun Alibegović. Naši učenici su još jednom pokazali vrhunsko znanje, posebno iz geometrije.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

U konkurenciji 112 zemalja Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjinih Američkih država i Južne Koreje. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto.

Odlazak učenika na ovo takmičenje finansijski su podržali Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Republički pedagoški zavod RS. Pripreme za olimpijadu je organizovalo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, a finansijski je podržao premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. Lideri ekipe bili su Adisa Bolić i Goran Janković.

JOŠ JEDAN FANTASTIČAN REZULTAT NAŠIH MATEMATIČARA NA IMO, ANDREJ KRČMAR OSVOJIO SREBRO! Na 64. Internacionalnoj...

Posted by Udruženje matematičara Kantona Sarajevo on Wednesday, July 12, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije