Svečanim postrojavanjima proslavljen rođendan OSBiH: Uzor suživota u BiH

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Svečanim postrojavanjima proslavljen rođendan OSBiH: Uzor suživota u BiH
Kako je jučer i najavljeno, danas je u kasarni Rajlovac upriličeno svečano postrojavanje komandi i jedinica, povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su ujedno proslavile i 11. rođendan.

Tom prilikom dodijeljene su i nagrade najboljim vojnicima, a upriličeno je i predstavljanje naoružanja i opreme koju posjeduju Oružane snage Bosne i Hercegovine, a sve pred velikim brojem gostiju i zvanica koje su došle na obilježavanje ove godišnjice.

Čestitajući godišnjicu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istaknuo je da su Oružane snage BiH rezultat reforme odbrane koja se desila prije 11 godina i koja je u jednim složenim političkim uvjetima dovela do toga da su pripadnici ranije sukobljenih strana unutar BiH danas u njenim Oružanim snagama i da zajedno služe, prije svega civilnom stanovništvu, pomažući im teškim uvjetima, ali i u međunarodnim mirovnim misijama.

"Ono što se događa je da u BiH reforme mogu ići, polako, postepeno, bez velike gužve i rekao bih dosta uspješno. Način na koji je ova reforma, sama po sebi teška, provedena pokazuje da se stvari mogu pomjerati kada za to postoji politička volja. Mislim da način na koji funkcioniramo, a gdje Oružane snage nisu predmet velikih političkih sukoba je dobro i za Oružane snage, a i za zemlju u cjelinu", kazao je Ivanić. 

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo Plan modernizacije i podvukao da naglasak treba biti na pripadniku Oružanih snaga, vojniku, oficiru, podoficiru, čiji standard, kako je kazao, mora biti što bolji.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić istakao je da je današnji dan izuzetno važan za Oružane snage BiH. Kako je kazao, svaki napredak je garant još uspješnije reforme i uzor za druge reforme u zemlji. 

"Naše oružane snage, vršeći misiju mira zajedno rame uz rame s oružanim snagama NATO saveza u okviru UN na taj način, ulazeći u sistem kolektivne sigurnosti najoriginalnije čuvaju i našu zemlju i naše narode i naše građane", rekao je Jusić.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general pukovnik Anto Jeleč, istaknuo je da su ponosni na svoje postojanje i jedinstvo i rezultate koje su postigli u prethodnom periodu. Podsjetio je da OSBiH služe u misijama svijetu, posebno  jačanju kapaciteta, obuke i sigurnosti snaga u Afganistanu i da čuvaju objekte i baze u kojima se ljudi obučavaju, istaknuvši kako to uspješno rade i za svoj rad dobivaju pohvale od partnerskih zemalja.

Oružane snage BiH osnovane su 2006. godine kao profesionlana, vojna sila koju kontrolira i organizira BiH. Njih čine pripadnici tri konstitutivna naroda koji rade na osiguranju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH radi unapređenja ciljeva vanjske politike i zaštite građana BiH.

Oružane snage BiH učestvuju u civilno-vojnoj saradnji, u mirovnim misijama, organiziraju protuminske akcije i deminiranje, rade na rješavanju viškova naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije