Oružane snage BiH slave rođendan: Iza nas je jedna od uspješnijih godina

Anadolija
Oružane snage BiH slave rođendan: Iza nas je jedna od uspješnijih godina
Povodom 1. decembra, Dana Oružanih snaga BiH i 11 godišnjice njihovog postojanja, danas je održana pvečana press konferencija, na kojoj je istaknuto da su u tekućoj godini pripadnici OSBiH ostvarili niz pozitivnih rezultata.

Istaknuto je da su ostvareni zapaženi rezultati u izgradnji operativnih sposobnosti, implementaciji NATO standarda, učešću u međunarodnim operacijama, operacijama deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i procesu obuke pojedinaca, komandi i jedinica, čime je dat doprinos u euroatlantskim integracijama BiH.

Sead Jusić, zamjenik ministra za odbranu za politiku i planove se, ovim povodom, osvrnuo i na proces podmlađivanja kadrova koji je u toku od 2008. godine. Od tada do ove godine, kroz proces odabira i prijema 17 generacija primljeno je 4.439 mladih vojnika, a trenutno je na obuci 18. generacija vojnika.

"Trenutno brojno stanje OSBiH iznosi 87,74 posto popunjenosti od odobrenog. Proces prijema i otpuštanja personala OSBiH je stalni proces koji je neophodan za naše funkcioniranje. Mi ćemo nastaviti način prijema oficirskog kadra putem javnih natječaja", zaključio je Jusić.

Oružane snage BiH ove su, kao i prethodnih godina, ostvarile značajnu saradnju s civilnim sektorom.

Govoreći o tome zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije general bojnik Mirko Tepšić istaknuo je kako u 2016. "nasreću nije bilo previše zahtjeva za pomoć i učešće u katastrofama uzrokovanim elementarnim nepogodama".

Najviše učešća OSBiH bilo je u operacijama gašenja požara, medicinskog evakuiranja zrakom, operacijama traganja i spašavanja i izvođenju inžinjerskih radova u lokalnim zajednicama.

Također, istaknut je i napredak brojnih struktura Oružanih snaga BiH u svim poljima njihovog djelovanja, zbog čega je ova godina proglašena kao jedna od uspješnih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije