Ovo su imena žrtava koje će danas biti ukopane u Potočarima: Među njima su četiri dječaka

Al. Č.
Ovo su imena žrtava koje će danas biti ukopane u Potočarima: Među njima su četiri dječaka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porodice pored tabuta

Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

"Spisak zaključen, broj je konačan. U Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 55 žrtava genocida koji su identificirani DNK metodom, međutim porodice još nisu potpisale zapisnik, odnosno da prihvataju taj DNK nalaz i da se taj proces identifikacije zvanično i okonča", izjavila je Fazlić.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Zbog nekompletnog skeleta, porodice još 14 žrtava, koje su identifikovane i uz pomoć DNK metode, nisu dale saglasnost za ukop.

Tabuti spremni za dženazu u Potočarima: Ove godine bit će ukopana četiri maloljetnika

Tabuti spremni za dženazu u Potočarima: Ove godine bit će ukopana četiri maloljetnika

"Porodice nisu spremne ukopati mali broj posmrtnih ostataka i nadaju se da će se u narednim godinama pronaći još dijelova skeleta žrtava", pojasnila je Fazlić.

Najmlađa žrtva

Najmlađa ovogodišnja žrtva koja će biti ukopana je dječak Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen.

Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Sabina će 11. jula ukopati brata Esada (16): "Našli smo samo par kostiju, sad će bar imati mezar"

Sabina će 11. jula ukopati brata Esada (16): "Našli smo samo par kostiju, sad će bar imati mezar"

"Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa Elvira. On će konačan smiraj naći uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine", dodala je Fazlić.

Porodice pored tabuta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Porodice pored tabuta

Još dva maloljetnika će biti ukopana, 16-godišnji Mustafa Mekanić i Esed Klempić.

Skoro sve žrtve koje će ove godine biti ukopane ove godine su srodnici neke od više od 6.000 žrtava genocida koje su već ranije ukopane u "dolini bijelih nišana" u Potočarima.

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja će biti ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

Reeskhumacija žrtava

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida u Srebrenici 1995, u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

"Ove godine će se otvoriti 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

Emza Fazlić
Foto: Fena: Emza Fazlić

Međutim, suočavamo se sa problemima u tom procesu jer porodice žrtava koje su već ukopale svoje najmilije u velikom broju su odselile, promijenile svoje adrese, brojeve telefona i jednostavno ih nije moguće kontaktirati kako bi identificirali ove posmrtne ostatke i dali saglasnost za reasocijaciju", pojasnila je Fazlić.

Imena 30 osoba koje će biti ukopane u Potočarima

Ovo je spisak sa imenima žrtava koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari:

Esad (Tajib) Džanić, Bekir (Demir) Musić,Sakib (Mehmed) Garaljević, Himzo (Idriz) Mujić, Hasib (Haso) Ibrahimović, Ređo (Huso) Jahić, Rifet (Hajro) Tabaković, Idriz (Ibro) Mehinović, Mujo (Meho) Esmić, Šaban (Šemso) Ibrić, Senid (Ismet) Hodžić, Semir (Edhem) Đozić, Sabid (Abid) Ibrahimović, Mehmed (Mahmut) Gerović, Nisad (Ševko) Selimović, Halil (Mujo) Avdić, Hasan (Omer) Smajlović, Esed (Alija) Klempić, Sabahudin (Bajro) Selimović, Husein (Ibrahim) Zukić, Elvir (Turabija) Salčinović, Džemail (Omer) Alić, Mustafa (Junuz) Mekanić, Ahmedin (Ahmet) Halilović, Zuhdija (Avdija) Lemeš, Hasib (Vejsil) Mujanović, Vejsil (Šećan) Mujanović, Ekber (Šaćir) Riđić, Mevlid (Zildžija) Aljić i Nezir (Mumin) Muminović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije