IGK: "Svi najveći kanadski gradovi i država Kanada stoje uz žrtve genocida u Srebrenici"

0
Radiosarajevo.ba
IGK: "Svi najveći kanadski gradovi i država Kanada stoje uz žrtve genocida u Srebrenici"
Foto: AA / MC Srebrenica Potočari

Institut za istraživanje genocida Kanada saopćio je da je odlukama gradonačelnika i gradskih skupština 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenci. Istovremeno istim proklamacijama su proglasili sedmicu počasti državi Bosni i Hercegovini.

Toronto, najveći grad u Kanadi i jedan od najvažnijih svjetskih političkih, ekonomskih, kulturnih i akademskih centara proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Glavni grad Kanade Ottawa je takođe proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Kanadski olimpijski grad Calgary proglasio 11. Juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na osnovu prošlogodišnje odluke premijera kanadske pokrajine Alberta o priznavanju genocida u Srebrenici u Alberti.

Najveći grad u Jugozapadnom Ontariju, London, Odlukom Skupštine grada proglasio 11. juli Danom komemoracije 28 godišnjice od genocida u Srebrenici.

Gradonačelnik Windsora, Drew Dilkens proglasio 11. juli 2023 godine Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Sjećanje na 16. juli 1995. godine: Avdo Huseinović i Fahrudin Hasanović o proboju u Nezuku

Sjećanje na 16. juli 1995. godine: Avdo Huseinović i Fahrudin Hasanović o proboju u Nezuku

"Windsor je prvi grad u svijetu koji je podigao spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. U Windsoru je i rođen Brian Masse, član Kanadskog parlamenta i višegodišnji sponzor svih kanadskih događaja iz kulture sjećanja na genocid u Srebrenici.

Edmonton, glavni grad provincije Alberta i šesti najveći grad u Kanadi je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Kanadi.

Hamilton je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: "11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. Historijski elektronski simbol Hamiltina je uoči 11. jula u bojama Cvijeta Srebrenice u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarbol ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Sve spremno za 'Marš mira 2023', više od 3.000 prijavljenih učesnika

Sve spremno za 'Marš mira 2023', više od 3.000 prijavljenih učesnika

Veliko broj istaknutih kanadskih političkih, akademskih i kulturnih subjekata, uključujući ministre u vladi premijera Justina Trudeau i članove kanadskog parlamenta su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Kanadski politički lideri su tako pokazali svijetu da stoje uz žrtve genocida u Srebrenici, ali i uz državu Bosnu i Hercegovinu, posebno uz žrtve agresije i genocida. Lideri odaju priznanje porodicama žrtava koje još uvijek traže istinu i pravdu. Jednoglasan stav građana Kanade i njihovih lidera je da svi odgovorni za genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini moraju biti sankcionisani. I ako istina i pravda još uvijek nisu zadovoljene žrtve genocida nisu zaboravljene u Kanadi.
Istovremeno Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Centralna kanadska komemoracija se održava 8. jula u Wndsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

"Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na kontinuiranoj podršci žrtvama genocida u Srebrenici i podršci državi Bosni i Hercegovini. Kanada je ugledna država u svijetu koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Kanada je članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini i trebamo je imati kao prijatelja, posebno na evroatlantskom putu", izjavio je dr. Emir Ramić, dirketor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Underground-Pod zemljom": U atomskom skloništu u Sarajevu otvorena izložba posvećena Srebrenici

"Underground-Pod zemljom": U atomskom skloništu u Sarajevu otvorena izložba posvećena Srebrenici

"Kanada od 2010. godine obilježava 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Naime jednoglasno usvojenim rezolucijama iz 2010. i 2015. godine, Kanadski parlament je potvrdio pravosnažne presude svijetskih i nacionalnih sudova, proglasivši 11. juli Danom sjećanja na žrtve srpskog genocida u Srebrenici.

U međuvremenu je u parlamentarnu proceduru pušten i zakon kojim će se regulisati pravo žrtva genocida u Srebrenici, koji žive u Kanadi, na kulturu sjećanja. U kanadskom muzeju za ljudska prava otvorena je stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U gradu Windsoru izgrađen spomenik žrtvama genocida. U kanadskim školama se izučava genocid u Srebrenici. Prije tri godine je prezentirana peticija Parlamenta Kanade za krivično sankcionisanje negatora genocida u Kanadi", saopćeno je iz IGK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije