Svakodnevnica migranata i izbjeglica u Vučjaku: Ne znam kako ćemo dalje

Radiosarajevo.ba
Svakodnevnica migranata i izbjeglica u Vučjaku: Ne znam kako ćemo dalje
Foto: uskinfo.ba / Migranti i izbjeglice u Vučjaku

Situacija u prihvatnom kampu za migrante i izbjeglice Vučjak kod Bihaća se pogoršava iz dana u dan. Teško je migrantima, izbjeglicama i stanovništvum tog dijela Bosne i Hercegovine, navode lokalni mediji. Čini se da za entitetsku i državnu vlast ovaj problem ne postoji.

U utorak, 15. oktobra više od hiljadu migranata i izbjeglica je smješteno u Vučjak. U kampu ne postoje uslovi života dostojnog čovjeka. O 2.500 ljudi brine se samo Crveni križ - tvrdi sekretar ove organizacije u Bihaću Selam Midžić u izjavi za portal uskinfo.ba.

Midžić je ponovio upozoranje da je ugrožena sigurnost volontera Crvenog križa.

"Sigurnost mojih volontera došla je u pitanje i ne znam kako ćemo dalje. Očekujem da Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzme odgovornost za sigurnosnu situaciju ovdje, budući da su sve migrante iz grada koji se ne nalaze u prihvatnim centrima, prebacili na Vučjak. Ovdje nema upravitelja kampa i niko ne želi preuzeti odgovornost", naglasio je.

Crveni križ upozorava: U Vučjaku ugroženi migranti, izbjeglice i naše osoblje

Šta radi policija po ovom pitanju, odgovorio ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.

Istakao je da će policija nastaviti premještati migrante i izbjeglice u Vučjak. Kako je kazao za portal uskinfo.ba, znantno se povećao broj krivičnih djela u posljednje vrijeme.

Kljajić ne vjeruje da će Grad Bihać presstati snabdijevati vodom ovaj prihvatni kamp, što je 15. oktobra naveo gradonačelnik Šuhret Fazlić, i da će Crveni križ neće prestati ditribuirati hranu. Poručio im je da moraju biti svjesni humanitarnog i zdravstvenog aspekta ovog problema.

Gradonačelnik Fazlić: Pustit ćemo da u Bihaću eskalira migrantska kriza

Kao najkorisniju pomoć drugih policijskih agencija je istakao sljedeće:

"Nama bi najbolja pomoć bila da nam zatvore istočnu granicu Bosne i Hercegovine odakle nam dolaze migranti."

Kako je kazao, Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona može odgovoriti na ovaj problem samo ako postoje smještajni kapaciteti.

Pogledajte premještanje nekoliko stotina migranata i izbjeglica u kamp Vučjak

Početkom ovog mjeseca, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih nacija za prava migranata Felipe Gonzales Morales je tokom posjete Bosni i Hercegovini poručio, između ostalog, da činjenica da su svi prihvatni centri locirani u Federaciji Bosne i Hercegovine ilustruje da su migracije visoko ispolitizirane.

Izvjestitelj UN-a: Dovoljno govori činjenica da su svi migranti smješteni u FBiH

Formiranje prihvatnog kampa Vučjak je izazvalo nezadovoljstvo Evropske unije. Nezadovoljna je njegovom lokacijom jer je vrlo blizu granice sa Hrvatskom odnosno Evropskom unijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije