Ispovijest migranata u koje je pucala policija: Policija nas je tukla

Radiosarajevo.ba
Ispovijest migranata u koje je pucala policija: Policija nas je tukla
Facebook / Slike inicijative Are You Syrious

Policijski službenici Policijske uprave zadarske spriječili su 30. maja pokušaj krijumčarenja osoba na području Policijske stanice Donji Srb. Policijski službenici su na predjelu Raštele postavili blokadni punkt te svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustaviti kombi stranih nacionalnih oznaka za koji se sumnjalo da prevozi migrante. Vozač kombija nije se zaustavio već je prema njima nastavio vožnju, a policajci su, da bi odbili napad na sebe, prema njemu ispalili više hitaca iz varenog oružja.

Policija je pucala nakon što se kombi nije zaustavio na dva punkta. Nakon toga vozač kombija je iskočio iz vozila i pobjegao u šumu, a u kombiju je pronađeno 29 osoba stranih državljana iz više država, među njima i dvoje djece i jedna odrasla osoba s povredama od vatrenog oružja.

Čanovi inicijative Are You Syrious stupili su u kontakt s porodicama djece u koju su pucali hrvatski policajci te razgovarali s njima. Sve su objavili na svom Facebook profilu. S njima su razgovarali dan prije dolaska u zagrebačko prihvatilište za tražitelje azila Porin. 

"U razgovoru su nam rekli nekoliko zabrinjavajućih stvari – prije svega to da su sve ranjene osobe u kombiju stajale, uključujući dvanaestogodišnjeg dječaka iz Iraka koji je zadobio prostrijelnu ranu lica, njegovog oca koji je zadobio ranu od metka u donjem dijelu leđa te dvanaestogodišnju djevojčicu koja je zadobila prostrijelnu ranu trbuha i ramena. To bi mogao biti važan podatak u daljnjoj istrazi koja bi trebala utvrditi što se zapravo dogodilo u noći 30. maja kada je pucano na kombi u kojemu je bilo dvadesetdevetero izbjeglica, od toga petnaestoro djece. Najmanje ima samo četiri godine", pišu iz ove inicijative.

Slike inicijative Are You Syrious  - undefined

Slike inicijative Are You Syrious (Foto: Facebook)

"Kada se pucnjava dogodila, kažu da su čuli mnogo hitaca. Nakon što je krijumčar napokon zaustavio vozilo i pobjegao, a policijski službenici došli do vozila i otvorili ga, ljudi su počeli izlaziti iz kombija. Kako su izlazili, navode da ih je policija udarala. Udarali su muškarce, uključujući i ranjenoga oca.

Roditelji djece navode kako su vikali ‘Ambulans! Ambulans!’, želeći time reći policiji kako je djeci potrebna hitna medicinska briga, no kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao ‘Shut up! Shut up!’.

Iako je bio mrak, porodice navode kako se krv mogla vidjeti po djeci i odjeći, te da je krvi bilo i po cesti. Bili su primorani sjesti te svaki puta kada bi netko pokušao ustati, vikali bi ‘Sit down!", tvrde iz AYS-a.

Više o ovom slučaju i njihovim ispovijestima možete pročitati na Facebook grupi Are You Syrious.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije