Sutra se i Dom naroda izjašnjava o budžetu FBiH za 2018.

Fena
Sutra se i Dom naroda izjašnjava o budžetu FBiH za 2018.
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za sutra u Sarajevu, a prva predložena tačka dnevnog reda je federalni budžet za ovu godinu.

Budžet je jučer odobrio Zastupnički dom također na vanrednom zasjedanju, ali je za operativnost neophodna podrška oba doma.

Predložila ga je Federalna vlada u najvećem dosadašnjem nominalnom iznosu od 2,88 milijardi KM.

Iz Vlade su obrazložili da je značajno više novca nego prije predviđeno za kapitalne investicije, gotovo deset posto (262 miliona) od cjelokupnog budžetskog iznosa, a od toga, 183 miliona KM za projekte brzih cesta.

Jučer su u Zastupničkom domu zastupnici uložili više od 300 amandmana na tekst budžeta, od toga više od 200 Savez za bolju budućnost BiH, ali Vlada nije prihvatila nijedan pa će budžet biti sutra pred delegatima Doma naroda u prvobitno predloženoj varijanti.

Osim o budžetu, delegati treba da se izjasne i o pratećem zakonu o izvršenju budžeta, kao i dopunama Zakona o budžetima, kojima treba ovlastiti gradonačelnika Mostara da u saglasnosti s načelnikom službe za finansije donosi gradski budžet kako u Mostaru ne bi stali finansijski tokovi u situaciji kad nema izabranog novog Gradskog vijeća.

Sve ove akte jučer je odobrio Zastupnički dom, kao i finansijske planove vanbudžetskih fondova za ovu godinu, o čemu sutra također treba da se izjasni i Dom naroda kako bi mogli stupiti na snagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije