Sutra sastanak lidera Balkana u Washingtonu, razgovarat će o ekonomskom oporavku

Radiosarajevo.ba
Sutra sastanak lidera Balkana u Washingtonu, razgovarat će o ekonomskom oporavku
Foto: Twitter / Samit lidera Balkana

Sutra se u Washingtonu održava Samit šest država Zapadnog Balkana.

Na ovom događaju u organizaciji Atlantskog savjeta, učešće su potvrdili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdullah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Kako je najavljeno, ovaj sastanak će se održati u formi telekonferencije, a glavna svrha događaja je povlačenje konkretnih poteza kojim će se pomoći oporavak regiona nakon pandemije.

Isto tako, saopćeno je da će se razgovarati i o modelima kojim bi se regija učinila atraktivnijom za strana ulaganja, a očekuje se kreiranje dogovora kojim bi se lideri obavezali na praktična djela za veću ekonomsku saradnju.

Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta, istakao je da će jedan od ciljeva biti i fokus na slobodan protok ljudi, robe i usluga u regionu kao i da se napravi strateški investicioni plan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije