... / Sutra odluka o otvaranju granice BiH: Susjedi i komšije otvoreni, šta mi čekamo?

27. 05. 2020. u 14:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 107

Građani Bosne i Hercegovine s posebnom pažnjom čekaju sutrašnju (četvrtak) sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj bi se trebala donijeti odluka o liberalizaciji prelaska granice naše zemlje. 

Kao što smo već ranije najavili, od Vijeća ministara BiH se u četvrtak očekuje odluka o otvaranju granica, nakon što je naša zemlja popustila skoro sva ograničenja uvedena s proglašenjem epidemije COVID-19.

Podsjetimo, do kraja sedmice se očekuje i odluka nakon koje će početi raditi i svi tržni centri.

Prema najavama, tržni centri u FBiH bi sutra (četvrtak) mogli otvoriti vrata za posjetioce. To pitanje, kako nam je potvrđeno, danas (srijeda) bi trebalo biti razmatrano na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite.

"Sve su prilike da ce šutra biti održana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite, na kojoj bi se trebalo donijeti više naredbi u vezi sa ublažavanjem mjera, uključujući i omogućavanje rada tržnih centara", kazao je za Radiosarajevo.ba Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i član Štaba. 

Bosna i Hercegovina je istovremeno među rijetkim državama regije koja još nije otvorila svoje granice za strance.

Hrvatska je to davno učinila, a za njima i Srbija, koja u regiji ima daleko najveći broj zaraženih, na žalost, i umrlih. 

Ulazak u BiH strancima je i dalje dopušten samo u slučaju poslovnih razloga i uz pozivna pisma kompanija iz BiH.

Prema najavama iz Granične policije BiH, čuvari naših granica su spremni da se vrate redovnim aktivnostima kakvi su bile na graničnim prijelaznima prije pojavljivanja koronavirusa.

"Pripadnici Granične policije BiH nastavljaju sa redovnim aktivnostima i spremni su", potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz GPBiH.  

KOMENTARI (1)