Sutra izricanje presude u predmetu Goran Vujović i drugi

Fena
Sutra izricanje presude u predmetu Goran Vujović i drugi
Radiosarajevo.ba / Sud BiH
Izricanje prvostepene presude u predmetu Goran Vujović i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH zakazano je za sutra, najavljeno je iz Suda.

Sud BiH je 27. decembra 2013. potvrdio optužnicu koja tereti optužene Gorana Vujovića i Miroslava Duku da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od početka juna pa do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, učestvovali u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica srpske republike BiH, a potom Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva istočne Hercegovine, područja općina Bileća, Nevesinje i Gacko.

Optuženi su, kako se dalje navodi, znali za taj napad, te da njihove radnje čine dio tog napada - Goran Vujović, na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, a Miroslav Duka, na dužnosti komandira milicije u SJB u Bileći, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, počinili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije