Dan šehida: Njihova žrtva govori koliko su koštali sloboda i mir

Anadolija
Dan šehida: Njihova žrtva govori koliko su koštali sloboda i mir
Učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida.

Cvijeće i vijence položile su delegacije šehidskih udruženja, predstavnici državnih organa, vojske, šehidske porodice, kao i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Izaslanik Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić poručio je da su "šehidi referentna linija prošlosti i budućnosti BiH".

"Oni govore o cijeni kojom je plaćena sloboda, mir i mogućnost da se država dalje gradi. Mislim da često na dnevnoj osnovi pokazujemo nedostatak pravog respekta za vrijednost žrtve i cijene koju su šehidi platili. Mislim da nas njihova žrtva svaki dan treba podsjećati koliko košta sloboda, mir i budućnost naroda i građana BiH", kazao je Cikotić.

Naglasio je da borba za BiH nije završena, te da će se voditi i u budućnosti, trudom, znojem, znanjem i stalnim angažiranjem.

"Šehidi su jako dobra opomena da koliko god mi uradimo danas ne dotičemo nivo koji su plemenitiji i hrabriji i bolji od nas plaćali u prošlosti", dodao je Cikotić.

Među delegacijama koje su položile vijence na Kovačima i prisjetile se šehida bio je i turski ambasador u BiH Cihad Erginay, koji je novinarima kazao da je posjeta mezarima šehida obaveza i da su zbog toga danas došli da im odaju počast.

U ime porodica šehida Almir Škrijelj je kazao da su danas na Kovačima kako bi posjetili svoje očeve, braću i najbliže i čestitaju im Bajram. Zahvalio se što "nisu dopustili da neko sruši njegove snove".

Škrijelj je poručio da "budemo dobri ljudi, komšije i roditelji i volimo našu domovinu".

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas će povodom Dana šehida biti proučena hatma dova svim bh. šehidima.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije