Sutkinja zabranila da se objavljuju detalji sa suđenja policajcu Turudiji

7
N. Ka.
Sutkinja zabranila da se objavljuju detalji sa suđenja policajcu Turudiji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Aziz Turudija dolazi na ročište

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je održana glavna raspravaa u postupku koji se vodi po tužbi policajca Aziza Turudije jer je njegova kćerka 2017. godine objavila na njegovom Facebook profilu nekoliko statusa kojima je pozvala nadležne da rasvijetle ubistvo Dženana Memića.

Na samom početku sutkinja Sabina Hadžizulfić zabranila je novinarima da objavljuju detalje sa suđenja.

Advokat policajca Turudije Ifet Feraget je nakon završenog ročišta kazao da je vrlo interesantna odluka sutkinje.

"Na ročištu gdje nije bila isključena javnost, prisustvovali su i novinari u svojstvu javnosti. Sutkinja ih je upozorila da mogu sjediti u sudnici, ali da ne smiju objavljivati bilo kakve informacije sa suđenja. Bio sam i zatečen i šokiran sa takvom odlukom suda, jer u svakom slučaju ako je javnost prisutna sasvim je normalno da prisustvuju i novinari, koji naravno ne mogu snimati, ali imaju pravo da prikupljaju informacije i da ih objavljuju. Sudija nema pravo da ligitimiše novinare i objavljuje podatke na sam zapisnik", kazao je Ifet.

Istaknuo je on da je ovo nešto po čemu će pamtiti ovo suđenje.

Što se tiče same parnice, Ifet poručuje da su oba rješenja protiv Turudije nezakonita.

"Nečuveno je da policijski službenik bude disciplinski kažnjen, zbog toga što je njegova kćerka prenijela na njegovom Facebook profilu, koju su prenosili i drugi, a koji je bio u cilju istine i pravde o ubistvu Dženana Memića.

To je jedini policijski službenik sankcionisan, a poznato je javnosti da su na sve ostale policijske službenika displinski postupci zastarjeli, a krivični postupak koji je vodilo Kantonalno tužilaštvo KS obustavljen. Ali eto u međuvremeno je tužilaštvo BiH pokrenulo postupak i svi znate šta se dešava", zaključio je Ifet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije