Supruga Dragana Bursaća uputila apel organizacijama i javnosti: Prvi put osjećam strah

15
Radiosarajevo.ba
Supruga Dragana Bursaća uputila apel organizacijama i javnosti: Prvi put osjećam strah
Foto: Privatni album / Vanja i Dragan Bursać

Dragan Bursać, ugledni bosanskohercegovački novinar, kolumnista, saradnik portala Radiosarajevo.ba, autor koji je nedavno proglašen najboljim novinarom Jugoistočne Evrope, primio je otvorene prijetnje smrću iz Crne Gore, gdje, također, objavljuje tekstove.

Izvjesni Marko Aprcović napisao je Bursaću:

"Ja sam mrtav ozbiljan, ubiću te proviriš li ikada u CG. Metak u glavu i pozdrav".

"Ovako vam to funkcioniše osvježenim tonom današnja Crne Gore. Metak i pozdrav. Tako to ide", komentirao je Bursać na Facebooku.

Javnosti se obratila Burasćeva supruga Vanja, apelirajući na domaće i međunarodne organizacije.

Njezinu poruku prenosimo u cijelosti:

"Prvi put nakon više od PET GODINA STALNIH, kontinuiranih prijetnji, direktnih prijetnji po život, nakon slučaja napuštanja našeg doma iz Banjaluke 2017. godine (prijetnja po život), prvi put osjećam slobodno ću reći strah i potrebu da ja POZOVEM BH novinari, OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe Safe Journalists OSCE Representative on Freedom of the Media na službenu reakciju
i postupanje na ovu prijetnju po život i sigurnost Dragana Bursaća. I da budem skroz jasna u slučaju da neko zloupotrijebi ovaj status kao "jadikovku" (nažalost ima i takvih), pišem ovo svjesna svega što novinarski posao donosi ukljucijici pritiske i prijetnje i s tim se nosimo godinama bez problema.

Ovo pišem isključivo iz dva razloga:

1. Radi eksplicitnosti prijetnje- osjećaj direktne ugroženosti po Draganov život
2. NIKO NIKOME NE SMIJE DA PRIJETI PO ŽIVOT, a da krivično ne odgovara.

Stoga i ovaj moj apel u nadi da će direktne, eksplicitne prijetnje po život novinarima/kama javnost shvatiti ozbiljno, jer nije istina da pas koji laje ne ujeda. Vjerujte".

Redakcija portala Radiosarajevo.ba izražava podršku kolegi Bursaću, našem dugogodišnjem saradniku, kao i njegovoj porodici, te apelira na organe Crne Gore da istraže ovaj slučaj, te sankcioniraju osobu koja je uputila gnusne prijetnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije