Sudija Perić danas pred Disciplinskom komisijom zbog izjava o generalima BiH

Radiosarajevo.ba
Sudija Perić danas pred Disciplinskom komisijom zbog izjava o generalima BiH
Sudija Suda BiH Branko Perić danas bi se trebao pojaviti pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, u postupku koji je protiv njega, pokrenulo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH.

Udruženje je Perića prijavilo zbog njegovih medijskih istupa u Nezavisnim novinama u februaru 2015. godine.

Prema prijavi, Perić je "javno pozivao na optuživanje generala Armije BiH u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima”.

“Perić je direktno, subjektivno, pristrasno i neprofesionalno kršeći osnovne principe pravosudne profesije, pozivao na optuživanje generala Armije BiH, čime diskreditira i omalovažava institucije Tužiteljstva i Suda BiH, te sugerira šta bi Tužiteljstvo BiH trebalo da radi”, navedeno je u prijavi Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

U kolumni objavljenoj u Nezavisnim novinama, Perić je napisao da “u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije BiH”, kao i da su “danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije