Vasvija Sejdović: Nikada nikome nisam rekla da smo udarili pješake

S. H.
Vasvija Sejdović: Nikada nikome nisam rekla da smo udarili pješake
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno ročište u slučaju Dženan Memić, na kojem je svjedočila Vasvija Sejdović, supruga Ljube Seferovića, osumnjičenog za ubistvo Memića, koja do sada nije htjela svjedočiti.

Na ročištu je trebao biti prikazan snimak dijela rekonstrukcije događaja koju je radilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo a koji je napravljen prema njenom svjedočenju, a koji je prethodno bio izostavljen jer je Sejdović odbijala svjedočiti.

Sudsko vijeće nije odobrilo prikazivanje snimka rekonstrukcije jer je u trenutku kad je rađena rekonstrukcija prema naredbi Tužilaštva KS-a, odnosno 13. juna 2016. godine Sejdović bila u svojstvu osumnjičene za ubistvo. Kasnije je izdata naredba za obustavu istrage protiv Vasvije Sejdović jer nisu pronađeni dokazi da je kriva. 

Odbrana je instistirala na prikazivanju dijela rekonstrukcije navodeći kako se nalaze u nepovoljnom položaju jer se kompletan snimak nalazi među materijalnim dokazima navedenim u optužnici, te kako su izjavu Sejdović koristili i vještaci.

Kako je sud odlučio da snimak neće biti prikazan u sudnici, odbrana nije imala pitanja za svjedokinju jer je ispitana prethodni put, dok je Tužilaštvo KS-a predložilo da se pročita zapisnik prema iskazu kojeg je Sejdović dala u Tužilaštvu 24. oktobra navodeći kako je zapisnik kontradiktoran sa izjavama svjedoka na sudu. Odluka o obustavi istrage donesena je 28. oktobra, a Tužilaštvo tvrdi da je Sejdović tada saslušana kao svjedok za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Na upit Tužilaštva Sejdović je navela kako se trenutno nalazi u Sigurnoj kući jer je napadnuta u februaru ove godine. Sejdović je navela kako ju je napao neki momak, dok je tužilac Meris Ćato rekao kako je Služba socijalne zaštite Općine Ilidža navela Tužilaštvu da je Vasviju Sejdović pretukao rođak Ljube Seferovića nakon što je promijenila iskaz, te kako je slučaj prijavljen policiji. Sejdović je navela kako joj je poznato ko je napao, te da je on njen rođak preko majke.

Sejdović je ponovo govorila kako je kobne noći kada je stradao Memić sa suprugom Ljubom i djecom bila kod Bekrije kod kojeg su došli od rođaka. U Bekrijinoj kući zatekli su dvije Ljubine sestre, a sa jednom od njih Ljubo se odmah posvađao zbog čega ga je Bekrija izbacio iz kuće. Kako je navela svjedokinja, Ljubo je tada užurbano ulazio u kombi, te su se svi uputili prema Velikoj aleji. Sejdović je rekla kako je Ljubo u žurbi udario kombijem u kontejner, te ga tom prilikom i oštetio. 

Svjedokinja je rekla kako se u Aleji ništa nije dogodilo, osim što su udarili u kontejnere s lijeve strane, te da ispred njih nije bilo pješaka. Ona je više puta miješala kantu i kontejner jer ne poznaje bosanski jezik, ali je ostala pri iskazu da je kombi oštećen nakon udara u kontejner navodeći kako je sigurno čula udar u pleh. Nekoliko puta Sejdović je ponovila kako je prilikom davanja iskaza u policiji bila sva izgubljena, te da nije znala šta priča, kao i da je bila pod stresom i tražila pomoć, ali joj niko nije pomogao.

Također, navela je i kako je vidjela momka i curu preko puta ceste navodeći kako nisu bili blizu ulaska na Veliku aleju gdje se nalaze fijakeri. 

Tužilac, sudsko vijeće i advokat su tokom ispitivanja svjedokinje Sejdović imali problema jer je njen iskaz bio dosta konfuzan zato što slabo razumije i govori bosanski jezik. Advokat Seferovića Rusmir Karkin je naveo kako je iskaz koji je naveden u zapisniku Tužilaštva nije iskaz Vasvije Sejdović jer ona ne zna dobro bosanski jezik, stoga se vidi da konstrukcije rečenica u zapisniku nisu njene. Tužiteljica Amina Ruždić pojasnila je da je poznato da se zapisnici u Tužilaštvu ne uvode kao transkripti navodeći kako to stoji i u Krivičnom zakonu. 

U nastavku ispitivanja tužilac Ćato je naveo da je Sejdović prilikom iskaza u Tužilaštvu navela kako su nakon udara otišli kod Bekrije, što je svjedokinja demantovala navodeći kako ona to nije rekla. Potom je Sejdović ispričala kako je te noći djecu ostavila kod izvjesne Ane, a kako je sutradan Ljubo otišao da popravi auto sam, nakon čega su željeli ići u Banju Luku. Također, rekla je kako nije poznavala Dženana i Alisu.

Advokat Karkin je rekao da Tužilaštvo parcijalno koristi navode da je Vasviju naveo Ljubin rođak, jer nije poznato da je podnesena krivična prijava kao ni da je taj čovjek krivično gonjen. Iz Tužilaštva su naveli kako imaju informacije da se taj predmet vodi pri Općinskom sudu. Karkin je također optužio Tužilaštvo da su utjecali na svjedokinju zajedno s policijom, navodeći kako su je oni i smjestili u Sigurnu kuću. Nakon toga je Karkin pitao svjedokinju da li je on utjecao na nju, nakon čega je ona odgovorila da ga nikada nije vidjela do prethodnog ročišta, kao i da je nakon što je napadnuta nisu pozvali ni iz Tužilaštva ni iz policije. 

S obzirom na dosta nejasnoća prilikom ispitivanja, jedna od sutkinja je pitala svjedokinju Sejdović je li ikada ijednoj službenoj osobi rekla da je njen suprug Ljubo udario pješaka, na šta je ona rekla da nije.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je pokušalo uložiti dokaze, ali im nije odobreno jer se sada ulažu dokazi odbrane. Odbrana je zatražila nova vještačenja saobraćajne i mašinske struke, kao i da se pročita iskaz vještaka Čelje koji je u međuvremenu preminuo. 

Karkin je navodio kako nikada nije dobio veliki broj materijalnih dokaza iz Tužilaštva, što su tužioci demantovali, ali je Karkin ostao ustrajan pri tome da je uvid u spis koji je dobio u Tužilaštvu sramotan.

Na narednom ročištu svjedočit će Elmedin Boja i Nermin Halilović.

Na početku suđenja ponovljeno je čitanje optužnice jer je postupak bio u prekidu od 24. oktobra. Nakon ponovnog čitanja optužnice Ljubo i Bekrija Seferović izjasnili su se da nisu krivi.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon skoro godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije