Slučaj Dženana Memića: Šta su danas na sudu ispričala tri policajca

N. K.
Slučaj Dženana Memića: Šta su danas na sudu ispričala tri policajca
Radiosarajevo.ba / Arhiv
U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište na kojem se sudi Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su izazvali saobraćajnu nesreću nakon koje je preminuo 22-godišnji Dženan Memić.

Ročište je održano pred sudijom Igorom Todorovićem.

Na današnjem ročištu saslušana su tri svjedoka - Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji su u noći kada je nastradao Dženan Memić bili na dužnosti, te Velibor Ristivojević, službenik PU Ilidža koji je tu noć bio dežurni operativni.

Hrvat je svjedočio da je sa svojim kolegom Veljovićem te noći oko 22:35 satu prolazio kroz Veliku aleju, te da je zatekao djevojku (Alisu Mutap, op. pr.) koja ih je zaustavila i pitala mogu li im pomoći. Nedžad je posvjedočio da je zaustavio auto, te ugledao Dženana Memića kako leži na stomaku, te da su oko njega bili vidljivi komadi razbijenog stakla i zelenkastog lima.

Također, Nedžad je posvjedočio da je djevojka bila vidno rastresena prilikom razgovora s njim, a da je njegov kolega otišao do povrijeđenog Memića koji je u tom trenutku teško disao i hroptao. Kako je naveo svjedok, Nedžad je ispričao kako im je djevojka rekla da ih je udario automobil velikom brzinom.

Potom su nazvali Operativni centar koji je pozvao Hitnu pomoć. Hrvat je naveo da je policija došla nakon 15 minuta, a vozilo Hitne pomoći nakon pola sata, što je šokiralo sve prisutne u sudnici.

Njegovu priču potvrdio je i njegov kolega Nebojša Veljović, koji je dodao i da je tu noć bilo oblačno vrijeme pred kišu zbog čega je vidljivost u Aleji bila smanjena, te da se na tom području automobili teško mimoilaze.

Velibor Ristivojević, službenik Policijske uprave Ilidža, posvjedočio je da je oko 22:45 dobio prijavu o ovom slučaju, te da su na licu mjesta zatekli operativce. Ristivojević je posvjedočio i da je on preuzeo Alisu Mutap koja mu je dala informacije o svom identitetu, te identitetu povrijeđenog, ali i da ih je udario auto velikom brzinom.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je, nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića, izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon više od osam mjeseci od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije