! / Suđenje Novaliću i drugima moći će se pratiti online: Evo ko može gledati i kako

19. 02. 2021. u 16:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sud Bosne i Hercegovine počinje s primjenom vanjskog audio-vizuelnog prenosa suđenja u krivičnim postupcima. Prenos će se vršiti preko internet-mreže YouTube, odnosno preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga za Sud Bosne i Hercegovine, koji će u skorije vrijeme biti dostupan na službenoj web-stranici Suda.

Sud Bosne i Hercegovine će se koristiti vlastitim nalogom na internet-mreži pod nazivom „Sud Bosne i Hercegovine“. Pristup nalogu će se ostvarivati preko e-mail adrese korisnika s domenom @gmail.

"Korisnici naloga Suda će biti novinari kojima se odobri prijava za korištenje naloga, službena lica u institucijama i organizacijama s kojima Sud ima sporazum o saradnji, službena lica u institucijama i organizacijama koja vrše monitoring suđenja, te druga lica, uz obrazložen zahtjev, pri čemu će novinari koji prate suđenja pred Sudom imati prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda", pojasnili su iz Suda.

Prvi ovakav prenos suđenja koji će se izvršiti 24. februara 2021. godine, u predmetu Novalić Fadil i dr, iz sudnice 6 u terminu od 10:30 do 12:00 sati.

"Naglašavamo da će se prenos suđenja u početnoj fazi vršiti samo iz jedne sudnice, a u dogledno vrijeme sistem će se razviti i u ostalim sudnicama za druge krivične predmete s povećanim interesom javnosti", pojasnili su.

Iz Suda BiH su istaknuli da novinari, koji prate suđenja pred Sudom Bosne i Hercegovine, imat će prioritet u obradi prijava za korištenje naloga, a prijava za akreditovanje podnosit će se na obrascu, uz potpisanu izjavu o korištenju te fotokopiju novinarske iskaznice. Prijava novinara bit će trajna i važit će do opoziva podnosioca ili ukidanja od strane Suda. Prijava službenih lica važit će za određeno ročište ili krivični predmet, dok će zahtjev drugih lica važiti isključivo za određeno ročište. Nakon odobrene prijave, svi su dužni izvršiti najavu za konkretan predmet i ročište do kraja radnog vremena dan prije dana suđenja, a izuzetno najave na dan suđenja mogu biti uzete u razmatranje.

Za sva pitanja i dodatna pojašnjenja otvorena je službena adresa Odjeljenja [email protected], na šta će biti odgovoreno u najkraćem roku, kako bi svi zainteresovani dobili potrebne upute za akreditaciju i najavu.

Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)