Suđenje Radeljašu: Kupovina automobila i prebacivanje novca na račun stranke

Radiosarajevo.ba
Suđenje Radeljašu: Kupovina automobila i prebacivanje novca na račun stranke
FOTO: Radiosarajevo.ba / Esed Radeljaš

Svjedoci Tužilaštva na suđenju Esedu Radeljašu za zloupotrebu stranačkog novca rekli su da su sredstva iz kantonalnog budžeta namijenjena za finansiranje Bosanske stranke (BOSS) prebačena na račun optuženog.

Anela Burdžović-Kapić, revizor u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), pojasnila je da je stranka dužna da dostavi finansijski izvještaj gdje stoji na koji način se sredstva dobijena iz budžeta troše, što u 2013. nije bio slučaj s BOSS-om.

“Stranka je u izvještaju iskazala da sredstva iz budžeta nisu primljena, a nemamo ni trag da su se trošila. Imali smo trag da su sredstva uplaćena, a iz institucije nam je odgovoreno da je novac prebačen na račun Radeljaša”, pojasnila je svjedokinja i dodala da se, po zakonu, sredstva uplaćuju na račun stranke, prenosi Detektor.ba.

Svjedokinja je ispričala i da je obavila razgovor s predsjednikom stranke Mirnesom Ajanovićem, koji nije znao da je novac prebačen Radeljašu, napomenuvši da su tada poduzete mjere. Svjedokinja misli da je Ajanović tada spomenuo tužbu.

Optužnica tereti Radeljaša da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. novac iz kantonalnog budžeta u iznosu 114.255 konvertibilnih maraka (KM) – namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS – usmjerio na privatni račun u banci te je zloupotrebom i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist.

Uposlenica CIK-a Hasida Gušić je rekla da je revizijom utvrđeno da sredstva iz kantonalnog budžeta nisu uplaćena na račun stranke ni 2013. ni 2014., što je iskazano u izvještajima BOSS-a, niti da su primljena i utrošena.

Gušić je spomenula i da je u ranijim izvještajima utvrđeno da je BOSS sklapao ugovore sa svojim članovima, među kojima je bio i Radeljaš, o zakupu njihovih automobila za korištenje pri stranci u iznosu od 1.500 KM, i da su nepravilnosti utvrđene i u vezi s troškovima goriva.

Radeljašev branilac Muhidin Kapo je predočio dio iskaza iz istrage u kojem je Gušić kazala da ne bi došlo do kršenja Zakona o finansiranju stranaka da je BOSS naveo da se isplaćena sredstava usmjeravaju na Radeljaša, što je svjedokinja ocijenila tačnim.

Šefica Odsjeka za revizorske poslove u CIK-u Sanja Tošović je ispričala da se u konkretnom slučaju radi o iznosu od 50.000 KM i da su sredstva potrošena mimo stranačkog programa utroška.

“Od Kantonalne skupštine smo dobili zahtjev Radeljaša da se sredstva isplaćuju na njegov račun. On je taj zahtjev Skupštini i podnio. Nemamo nadležnost da provjeravamo račune fizičkih lica”, pojasnila je Tošović.

Sve tri svjedokinje su ustvrdile da je zbog ovoga Bosanska stranka prekršajno kažnjena.

Almira Kulovac-Šetkić, uposlenica Kantonalne skupštine, rekla je da su isplaćivani novčani iznosi na račun koji je Skupštini dostavljen, ali se nije mogla sjetiti da li je u pitanju račun BOSS-a.

S aspekta Skupštine, sredstva su isplaćena političkoj stranci”, kazala je ona, potvrdivši dio iskaza iz istrage koji joj je pročitan u sudnici “da je zahtjev podnio Radeljaš, i iz stranke nikada nisu pitali zašto se sredstva ne uplaćuju”.

Radeljaš je rekao da su u Skupštini ranije bile parlamentarne grupe stranaka koje nisu imale puno članova, pa mu nije isplaćivan cijeli iznos novca koji mu je sljedovao, kao i da mu je kazano da podnese zahtjev za isplatu, što je i uradio.

Pored zloupotrebe stranačkog novca, Radeljašu se sudi skupa s bivšim načelnikom Općine Novi Grad Damirom Hadžićem te općinskim službenicima Jasminom Horo, Nedžadom Kapetanovićem i Jusufom Čauševićem za zloupotrebe po dodjeli općinskog zemljišta.

Nastavak suđenja je 9. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije