Alarmantne brojke: Broj katolika u BiH rapidno opada

K. S.
Alarmantne brojke: Broj katolika u BiH rapidno opada
Broj katolika u Bosni i Hercegovini, od kojih su većina etnički Hrvati, opao je u 2017. godini za 13.650 na 376.591, a uzrok tome je kontinuirana emigracija i negativni demografski trendovi, te složena politička situacija u zemlji.

Sve četiri nadbiskupije u Bosni i Hercegovini bilježe negativne rezultate, objavio je Katolički Tjednik.

Brojke pokazuju da je 11.371 katolik emigrirao iz BiH prošle godine tražeći bolji život. U posljednje tri godine, broj katolika u našoj domovini smanjio se za 43.703.

Statistike-po-biskupijama-2017.jpg - undefined

Demografska slika katolika u 2016. i 2017. godini Foto: Katolički Tjednik

Biskup Tomo Vukšić, koji godinama prati demografske trendove, pozvao je na hitnu akciju da se zaustavi emigracija katolika iz BiH i poveća njihova stopa nataliteta.

"Jednako je važno kreirati atmosferu sigurnosti u BiH, kako za pojedince, tako i za sve narode koji žive u njoj. Bilo bi dobro poboljšati politički i pravni okvir u zemlji, jer bi to osnažnilo ekonomski razvoj", zaključio je Vukšić.

Katolička crkva kaže da konačna brojka katolika u BiH nije kompletna, jer mnoge porodice nisu kod kuće tokom blagoslova domova.

Procjene govore da oko 15 posto Hrvata nisu katolici. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, 553.000 građana BiH izjasnilo se da su Hrvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije