Praznik "Svi sveti" u Sarajevu: Vječna počivališta okupana svijećama i sjećanjem

Radiosarajevo.ba
Praznik "Svi sveti" u Sarajevu: Vječna počivališta okupana svijećama i sjećanjem
Kršćani širom BiH i svijeta danas obilježavaju praznik "Svi sveti", slaveći ljude koji su živjeli ispravno, a nisu proglašeni svecima, pa su večeras i grobovi pokojnika u Sarajevu prepuna svijeća, molitvi i sjećanja na preminule.

Kako je to i običaj na ovaj dan, građani Sarajeva su posjetili grobove svojih najmilijih, palili svijeće i polagali cvijeće, a upriličeno je i Euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, koje je vodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U prigodnoj propovijedi on je podsjetio da je ovo jedna od najranijih svetkovina u kršćanstvu, kada su svi mučenici bili čašćeni radi hrabre vjere i zbog toga što su život položili u vjernost Kristu.

Podsjetio je i da je ovo poseban mjesec te da se za osam dana u njemu može dobiti i potpuni oprost.

"Isusovo spasenje, dakle, obuhvata cijelo čovječanstvo jer je Bog otac svih ljudi. Upravo svi su pozvani na spasenje. Bog nikoga nije isključio. Oni koji sarađuju postaju dionici te milosti, postaju proslavljeni", istaknuo je kardinal Puljić dodavši da časteći njih, koji su postigli tu vječnu sreću, mi zapravo postajemo svjesni da se i nama valja truditi da jednog dana postanemo dionici tog zajedništva, prenosi Katolička tiskovna agencija.

"Slaveći Sve svete u sebi budimo tu svijest - našeg hoda ovom zemljom prema vječnosti", kazao je kardinal Puljić koji je potom podsjetio da su, kao što se dalje navodi u Knjizi Otkrivenja, sveci u nebu odjeveni u bijele haljine koje su oprali i ubijelili ih "u krvi Jaganjčevoj".

Katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan, također uz običaje paljenja svijeća, polaganja vijenaca i molitve za duše svojih pokojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije