Suđenje Almiru Ejuboviću: Tri djevojke umrle zbog vožnje od 160 km/h i neiskustva

N. K.
Suđenje Almiru Ejuboviću: Tri djevojke umrle zbog vožnje od 160 km/h i neiskustva
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ševal Kovačević

Suđenje u slučaju Almira Ejubovića koji se tereti da se 29. juna 2018. automobilom marke BMW X5 velikom brzinom zabio u metalni stub na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva, kada su poginule tri djevojke, održan je danas na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Almir Ejubović na sudu u Sarajevu: Kajem se, mnogo mi je žao
Uhapšen vozač BMW-a zbog udesa u kojem su poginule tri djevojke

Almir Ejubović na Sudu: Nisam kriv

Kao svjedoci Tužilaštva KS-a pojavili su se stalni sudski vještaci, a prvi koji je danas iznosio svoje stručno mišljenje bio je Ševal Kovačević sudski vještak saobraćajne struke.

On je na početku iznošenja svog vještačenja ustvrdio kako se Almir Ejubović nije držao pravila i propisa, te da je na osnovu snimka kojeg je pregledao, a koji se odnosi na sam trenutak ove tragične nesreće, zaključio da se nije držao ni brzine koja je propisana na ovom dijelu autoputa A-1.

Ševal Kovačević na suđenju Almiru Ejuboviću - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Ševal Kovačević na suđenju Almiru Ejuboviću

"Almir Ejubović je suviše kasno i pod opasnim uglom pokušao skrenuti na izlaz za Sarajevo na autoputu, što je dovelo do gubitka kontrole nad vozilom, a time i same nesreće. Također, mjerenjima smo ustvrdili da je brzina kretanja vozila kojim je Ejubović upravljao iznosila oko 160 km/h", kazao je Kovačević.

Kako je istakao, pri ovoj brzini na dijelu puta gdje je maksimalna dozvoljena brzina 120km/h, zauistavni bi iznosio 212 metara.

Sudski vještak neuropsihijatrijske struke Omer Ćemalović, na današnjem suđenju govorio je u ime tima koji je ispitao psihičko stanje Almira Ejubovića nakon nesreće, te ustvrdio kako on nije ispoljavao zdravstvene i društvene probleme tokom višesatnog razgovora.

"Tim stručnjaka je donio zajednički zaključak da je optuženi Ejubović psihički normalna osoba. Također, moramo istaći da teorija kako se ne sjeća okolnosti same nesreće nema uporišta, te možemo ustvrditi da nije upitanju bilo kakav oblik amnezije, nego da ga je neko pogrešno nasavjetovao da takava stav zauzme", rekao je Ćemalović.

Nakon Ćemalovića govorila su i druga dva medicinska vještaka iz tima koji je radio psihičku procjenu optuženog Almira Ejubovića, a nakon njih medicinski vještak Hamza Žujo govorio je o povredama nastradalih koje su dovele do smrtnih ishoda.

Podsjećamo, Almir Ejubović se automobilom marke BMW X5, 29. juna, velikom brzinom zabio u metalni stub na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva. U stravičnoj nesreći poginule su 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica.

Dvadesetogodišnji Ejubović se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnim posljedicama više osoba.

Policijski uviđaj potvrdio je da Ejubović upravljao BMW-om koji nije bio registrovan, a na njemu su bile registarske tablice koje ne pripadaju tom automobilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije