Sud oslobodio ljekara i babicu iz Foče kojima je ispala beba na pod

8
Radiosarajevo.ba
Sud oslobodio ljekara i babicu iz Foče kojima je ispala beba na pod
Foto: Pexels / Ilustracija

Osnovni sud u Foči izrekao je oslobađajuću presudu babici Biljani Kulić i ginekologu Vladimiru Čančaru po optužnici za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći novorođenčetu J.V. iz Trebinja.

Radi se o bebi koja je, nakon poroda u Univerzitetskoj bolnici u Foči 19. augusta 2022. godine sa pomoćnog stola pala na pod i zadobila teške povrede, opasne po život.

Presudu je izrekla sudija Naida Hubjer koja je navela da u optužnici nije konkretno navedeno koje su mjere i radnje optuženi propustili da učine. Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba drugostepenom sudu.

Fenerbahce potvrdio najskuplji transfer u historiji: Šta to znači za Džeku i Hajduk?

Fenerbahce potvrdio najskuplji transfer u historiji: Šta to znači za Džeku i Hajduk?

Prema optužnici, Kulićeva je kao zdravstveni radnik postupala suprotno pravilima struke, a usljed tog neadekvatnog postupanja novorođenče je sa pomoćnog stola ispalo na pod. Čančaru je na teret stavljeno da je, nakon pada bebe, propustio da o tome obavijesti roditelje. Potom je, kako se navodi, propustio da preduzme sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu.

"Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara (funcije centra za disanje, cirkulaciju, rada srca) zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalifikovane teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstevno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče 19. augusta oko 18 sati prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje", navodi se u optužnici.

O ovom slučaju portal Radiosarajevo.ba je pisao ranije, a tekst možete pročitati na linku OVDJE.

Beba je u Sarajevu hitno operisana i uspješno se oporavila.

Epilog suđenja u slučaju bebe koja je ispala na pod u bolnici: Novčane, zatvorske i uslovne kazne

Epilog suđenja u slučaju bebe koja je ispala na pod u bolnici: Novčane, zatvorske i uslovne kazne

Podsjetimo, u istom slučaju Čančar je ranije osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog primanja 400 maraka mita od oca bebe Danijela Vesića. Zajedno s njim osuđena je medicinska sestra Gordana Sokolović na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, ukoliko u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo.

Otac bebe Danijel Vesić osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita Čančaru i Sokolovićevoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije