Sjećate li se strašnog slučaja pada bebe u Foči: Optuženi su ljekar i babica

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate li se strašnog slučaja pada bebe u Foči: Optuženi su ljekar i babica
Foto: Pexels / Beba - Ilustracija

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju podiglo je optužnicu protiv medicinskog osoblja Univerzitetske bolnice u Foči kojima je 19. avgusta prošle godine nakon porođaja ispala beba J. V. iz Trebinja i zadobila teške povrede glave.

Optuženi su šef Odjeljenja ginekologije i akušerstva UB Foča Vladimir Čančar, te babica tog odjeljenja Biljana Kulić. Na teret im je stavljeno krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Radi se o nehatnom krivičnom djelu i ukoliko se dokaže krivica Čančaru i Kulićevoj prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, prenosi ATV.

Kad se upali crveno na semaforu: Svatovi zaigrali na sarajevskoj cesti

Kad se upali crveno na semaforu: Svatovi zaigrali na sarajevskoj cesti

U odnosu na specijalistu pedijatrije dr Vladimira Turuntaša istraga je obustvaljena jer je, kako saznaje spomenuti medij, utvrđeno da u njegovom postupanju u ovom slučaju ne stiču obilježja krivičnog djela.

U optužnici se navodi da se Kulić kao zdravstveni radnik, a Čančar kao ljekar nisu pridržavali pravila zdravstvene/ljekarske struke pri pružanju medicinske pomoći čime su prouzrokovali znatno pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, usljed čega je nastupila teška povreda J. V.

"Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara (funcije centra za disanje, cirkulaciju, rada srca) zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalifikovane teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstevno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče 19. avgusta oko 18 sati prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje", navodi se u optužnici.

Podsjetimo, radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. avgusta 2022. godine u 8.20 sati izvršili porođaj Jovane Vesić poslije kojeg je njena tek rođena đevojčica J. V. pala na pod. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana. Od tada beba se uspješno oporavlja, ali i dalje ide na redovne ljekarske kontrole.

Prijavu protiv medicinskog osoblja policiji i Tužilaštvu je podnio otac povrijeđene bebe Danijel Vesić koji je ranije ispričao da su mu ljekari prećutali pad bebe.

Saopćili su mu da je porođaj protekao uredno, čestitali mu rođenje kćerke, navodeći da su beba i supruga dobro.

Beba je na Apgar testu dobila ocjenu 10 i ocu je dozvoljeno da je vidi i fotografiše. Sretni otac je počastio medicinsko osoblje i spremao se za proslavu, a oko 17.30 sati je od supruge dobio uznemirujuće vijesti o padu bebe.

Kako je naveo, ljekari u Foči su ga uvjeravali da je beba dobro, navodeći da ultrazvuk nije pokazao nikakve povrede. Kada je beba prevezena u KCUS urađen je CT glave na kojem je uočena obostrana fraktura i hematom i beba je hitno operisana.

Ono što je porodicu najviše pogodilo je to što su ljekari u Foči do 17.30 sati ćutali o padu bebe. Inače, fočanska bolnica ovaj neželjeni događaj nije prijavila policiji, već su to sutradan učinilli ljekari KCUS-a, kada je i istraga i pokrenuta.

Nakon što se saznalo da cijeli slučaj, protiv Vladimira Čančara pokrenuta je istraga za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolovolić zbog primanja mita od 100 KM. Oboje su sporazumno priznali krivicu. Prema sporazumu Čančar će biti osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a Sokolovićeva na uslovnu kaznu od šest mjeseci, sa rokom provjere od tri godine.

Javno tužilaštvo RS nije aboliralo ni oca bebe Danijela Vesića koji je sporazumno osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije