Slučaj Elektroprijenos: Matan Žarić i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja

1
Radiosarajevo.ba
Slučaj Elektroprijenos: Matan Žarić i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH / Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 21 februara 2024. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Mato Žarić i dr. (S1 2 K 031691 23 K), kojom su optuženi Mato Žarić, Mila Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević, na osnovu člana 284. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, oslobođeni od optužbe, jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo za koje su se teretili.

Optužnica je teretila optužene Matu Žarića, Milu Bule, Aleksandra Šukala, Zorana Manojlovića i Dragu Maleševića da su, radnjama opisanim u optužnici, počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 29. KZBiH.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne u Hercegovini teretilo je Matu Žarića, Mila Bule, Aleksandra Šukala, Zorana Manojlovića i Dragu Maleševića da su od 8. aprila 2015. do 22. augusta 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH i iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavili drugom imovinsku korist, i nanijeli štetu javnom poduzeću "Elektroprijenos BiH" a.d. Banja Luka u visini od 454.957,95 KM.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Žarić, Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević su optuženi da su u periodu od aprila 2015. do augusta 2018. postupali u namjeri da pravnom licu "Elektroobnova" pribave imovinsku korist – iskorištavanjem, prekoračenjem ovlasti te nevršenjem svojih službenih ovlaštenja.

Žarić je, u svojstvu generalnog direktora "Elektroprijenosa BiH", propustio da u skladu s ugovorom iz obračuna naplati ugovorenu kaznu, Malešević da obračuna ugovornu kaznu, a Manojlović navedeno potraživanje evidentira u dnevniku radova i dostavi na daljnje postupanje i naplatu.

Šukalo je bio optužen da je, u svojstvu rukovodioca, propustio izvršnom direktoru za finansije ukazati na neizvršenje ugovornih obaveza, a Bule se tereti da je propustila ukazati generalnom direktoru na kašnjenje i mogućnost aktiviranja bankovne garancije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije