Elektroprijenos BiH: Prva sjednica upravnog odbora nakon deblokade

Radiosarajevo.ba
Elektroprijenos BiH: Prva sjednica upravnog odbora nakon deblokade
Sjednica Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH, prva nakon što su entitetski premijeri Mustafa Mujezinović i Milorad Dodik nedavno dogovorili deblokadu te zajedničke kompanije, trebala bi biti održana danas u Banjoj Luci.

Članovi iz RS-a u Upravnom odboru i ostalim tijelima Elektroprijenosa BiH ponovo će učestvovati u radu te kompanije, a što je u skladu s odlukom koju je usvojila Vlada RS-a na posljednjoj sjednici radi implementacije zaključaka entitetskih premijera u vezi s situacijom oko Elektroprijenosa.

Predstavnici iz RS-a, u skladu sa zaključkom Vlade RS-a od 24. septembra, nisu prisustvovali ranije zakazivanim sjednicama Upravnog odbora Elektroprijenosa, nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio 18. septembra više zakona koji se tiču elektroenergetskog sektora radi funkcioniranja Elektroprijenosa, što je prvo Vlada RS-a odbacila kao neprihvatljivo, a zatim i Narodna skupština, glasovima vladajuće većine.

Prema nedavnoj izjavi predsjednika Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH Ibrahima Čolakhodžića, na sjednici bi trebalo da bude izvršeno imenovanje komisije i raspisivanje konkursa za popunu upražnjenih pozicija u upravi Elektroprijenosa BiH, jer je mandat trojici od šest direktora istekao još prije šest mjeseci.

Uprava i Upravni odbor će raditi u skladu sa Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije i prilikom donošenja odluka rukovodit će se principom da se vitalne odluke donose konsenzusom.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije