PIC: Vlasti RS opstruiraju Elektroprijenos BiH

Radiosarajevo.ba
PIC: Vlasti RS opstruiraju Elektroprijenos BiH

Foto: RSE

osvježeno u 16:00

Otvoreno pismo premijera Federacije premijeru RS-a

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku, koje prenosimo u cjelosti.

“Poštovani! U svom pismu od 17.9.2009. godine, predsjednik Upravnog odbora 'Elektroprijenosa' a.d. Banjaluka, informirao nas je, u svojstvu članova Skupštine akcionara, da Upravni odbor na sjednici zakazanoj za 17.9.2009. godine nije imao kvorum, te da nije mogao održati sjednicu, što može imati dodatne posljedice za funkcioniranje ove kompanije, naročito imajući u vidu činjenicu da je izvršnim direktorima istekao mandat 1.3.2009. godine, te da 19.9.2009. godine ističe mandat i generalnom direktoru.

S tim u vezi, predlažem da u najskorije vrijeme održimo sastanak, na kojem ćemo razmotriti moguća rješenja po pitanju daljnjeg rada Kompanije.

Predlažem, također, da razmotrimo i stepen implementacije Sporazuma o načinu izmirivanja potraživanja 'Gazprom Exporta' Moskva za isporučeni, a neplaćeni prirodni gas, te da razmotrimo i dodatne mogućnosti rješavanja pitanja snabdijevanja prirodnim gasom.

Tačan termin i mjesto održavanja sastanka dogovorili bi naši kabineti. Očekujem Vaš prijedlog”, navodi se na kraju pisma premijera Mujezinovića premijeru Dodiku.

PIC: Vlada RS opstruira Elektroprijenos BiH

Ambasadori zemalja članica Upravnog odobora Vijeća za implementaciju mira (PIC) sa zabrinutošću su konstatirali danas da se uvjeti za funkcioniranje Elektroprijenosa BiH i dalje pogoršavaju, što je rezultat djelovanja i opstrukcija organa vlasti iz Republike Srpske i njihovih predstavnika.

To je u direktnoj suprotnosti sa zaključcima iz Deklaracije Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od 31. oktobra 2007., kominikeima od 25. juna 2008. i od 30. juna 2009. te izjavom ambasadora zemalja članica Upravnog odbora od 12. septembra 2008., navodi se u saopćenju PIC-a.

Ambasadori su podsjetili na jasan stav Upravnog odobora Vijeća za implementaciju mira iz kominikea od 30. juna ove godine u vezi s mogućim jednostranim potezima ove vrste od entiteta.

U njemu se navodi da su "pokušaji da se ponište rezultati ranije dogovorenih reformi i oslabe postojeće institucije na državnom nivou pokazuju otvoreno nepoštivanje temeljnih principa Općeg okvirnog sporazuma za mir, neprihvatljivi i moraju prestati".

Stoga su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a izrazili punu podršku visokom predstavniku da poduzme mjere koje smatra neophodnim da održi kontinuitet poslovanja Elektroprijenosa u skladu sa zakonom i na taj način osigura neometano pružanje javnih usluga tog preduzeća za dobrobit svih građana BiH.

Ambasadori očekuju od vlasti Republike Srpske i njihovih predstavnika da djeluju u okviru uspostavljenih institucija i zakona BiH, u ovom slučaju Elektroprijenosa BiH, kao i da djeluju u dobroj namjeri i u duhu kompromisa kako bi poboljšali funkcionalnost tog preduzeća koje pruža javne usluge.

Neispunjavanje tih očekivanja smatrat će se jasnim pokušajem slabljenja bitne državne institucije i značajnim nazatkom u procesu evropskih integracija, navodi se u saopćenju PIC-a koje prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije