Sud BiH: Četnici koji su guslali 'bit će opet pakao' u Višegradu - nisu krivi

1
Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Četnici koji su guslali 'bit će opet pakao' u Višegradu - nisu krivi
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nakon suđenja (arhivska fotografija)

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Dušana Sladojevića, Slavku Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu 'ravnogorskog' udruženja u martu 2019. godine u Višegradu.

Trojici Ravnogoraca na teret je stavljano da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u Višegradu u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine RS", a potom na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, u govorima veličali taj pokret i tako izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika.

Lečić je optuživan da je na Trgu u Višegradu pjevao uz gusle pjesmu kojom se veliča četnički pokret.

Ta pjesma, kako je navedeno u optužnici, u tekstu izražava prijetnju ili nasilje za druge.

Optuženi nisu prisustvovali čitanju presude.

Lečić se, prema istom saopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Za one koji su zaboravili, četnici su pjevali pjesme (ako se ovo uopće može nazvati pjesmom...) čiji stihovi idu ovako:

Biće opet pakao i krvava Drina
Evo idu četnici sa srpskih planina

ili

Da se Dražin barjak vije ne bi bilo Albanije
I bila bi Ravna Gora na tri južna Srpska mora

Uostalom, pogledajte i sami kako je izgledao taj užas:

!  / Četnici počeli "orgijanje" u Višegradu: Crne uniforme, cvijeće i gusle za zločince

BIRN BiH je 5. februara objavio istraživanje na osnovu sudskih dokumenata koji su otkrili vezu nekih članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom.

BIRN BiH je pisao kako je Ministarstvo sigurnosti BiH upozoravalo na nekoliko četničkih udruženja kao nosioce etničkog odnosno nacionalnog ekstremizma sa negativnim uticajem na sigurnosni ambijent, posebno prema povratnicima, i sa povremenim nasilnim manifestacijama.

Kao dvije najmasovnije i teritorijalno najrasprostranjenije organizacije navedeni su “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” i “Ujedinjeni ravnogorski pokret otadžbine Srpske”.

Prema dokumentima koje je analizirao BIRN BiH, Sladojević je predsjednik “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske”.

Znate li ko je Slavko Aleksić?

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od najvećih zločinaca za vrijeme rata u Sarajevu. On je bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja.

Od tamo je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva.

Do 1992. godine bio je skromni zaposlenik sarajevske pošte, a početkom rata postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja.

Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Zajedno s hiljadama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u martu 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, rijetko se pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Kako se neslužbeno može saznati, često se "spušta" u sam grad, a redovno sudjeluje u svim četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za šta. Baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima Nikada nijedna institucija Bosni i Hercegovini nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice zbog opsade Sarajeva.  Tako će vjerojatno i ostati...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije