Rusi i četnici zajedno marširaju Hercegovinom

7
F. V.
Rusi i četnici zajedno marširaju Hercegovinom
Foto: Radio Bileća / Rusi i četnici zajedno marširaju Hercegovinom

Nakon što je prošlog ljeta Bileća došla u žižu javnosti kada je u ovom gradu održan "Čečenija Fest", a u promotivnom materijalu glavni lik bio Ramzan Kadirov, lider Čečenske Republike u sastavu Ruske Federacije (?!), širenje ruske propagande i "meke moći" u istočnoj Hercegovini nastavlja se i ovih dana.

U tom gradu se, naime, od 1. do 3. novembra održava manifestacija "Doncima u čast", a u povodu 100 godina od dolaska pripadnika Donskog kadetskog korpusa iz Rusije na prostore Bosne i Hercegovine.

Naime, kao što je poznato, nakon Oktobarske revolucije 1917. godine, boljševička Crvena armija je proganjala pripadnike nekadašnje carske vojske, takozvane bjelogardejce.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Tokom Ruskog građanskog rata koji je uslijedio, mnogi od ovih lojalista su izbjegli iz Rusije. Dio Donskog kadetskog korpus, koji je, inače, osnovan davne 1883. godine i bio je baziran u Novorosijsku, na obali Crnog mora, evakuiran je u Istanbul, nakon čega su prešli u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) i 1921. godine završili u Bileći, prenijela je ranije Slobodna Europa.

Nešto više od 300 Rusa je tada došlo u Bileću, a taj broj je kasnije narastao i na 400. Došli su kadeti, oficiri, profesori, prateće osoblje. Tamo su zatekli razrušenu kasarnu iz vremena Austro-Ugarske, koju su obnovili i nastavili da žive na istoku Hercegovine.

U Bilećoj su ostali do 1925. kada su prešli u Goražde, a nakon toga u Belu Crkvu, na granici Srbije i Rumunije. Na lokalnom groblju sahranjeno je dvadesetak pripadnika Donskog kadetskog korpusa, koji su nakon Oktobarske revolucije emigrirali u tadašnju Kraljevinu SHS i tu preminuli.

Ruska propaganda

Međutim, taj događaj, o kojem i Bilećani malo znaju, iskorišten je za ruske propagandne aktivnosti i "meku moć" na prostorima Bosne i Hercegovine.

Tako je načelnik Bileća Veselin Vujović sa saradnicima jučer organizirao prijem za predstavnike "Donskog kadetskog korpusa". Među njima je bio i direktor Donskog kadetskog korpusa Andrej Aleksandrovič.

"Prije 100 godina silom prilika Rusi su morali napustiti svoju otadžbinu i našli su spas u Kraljevini Jugoslaviji. Nama čini čast i zadovoljstvo što su danas kod nas nasljednici Donskog kadetskog korpusa. Ovo je prilika da sa bratskom Rusijom izgradimo što bolje odnose i privučemo investitore radi obostrane dobrobiti", rekao je Vujović, prenio je Radio Bileća.

"Zadovoljstvo i oduševljenje gostoprimstvom bratskog naroda" nije krio ni direktor Andrej Aleksandrovič.

"Mi smo jedini Donski kadetski korpus u Rusiji. Drago mi je što smo prije stotinu godina bili ovdje i ostavili trag u ovoj divnoj zemlji", rekao je Aleksandrovič.

Ovaj izjava našla je na podsmijeh u Hercegovini.

"Drago mu što je prije sto godina bio ovdje... Još bi da privuku investicije iz Rusije!? J li ovo neki vic?", napisao je jedan od komentatora na Facebook stranici Radija Bileće.

Vojvoda Aleksić i ruski kadeti

Zanimljivo je da dočeku Rusa, koji su ulicama Bileće marširali u svečanim uniformama, prisustvovao i Slavko Aleksić, četnički vojvoda i komandant Novosarajevskog četničkog odreda u periodu 1992–1996. godine.

Podsjetimo, protiv Akeksića i još dvojice pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) se vodi postupak pred Sudom BiH za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Indikativno je da Rusija na ovaj način daje podršku i predstavnicima Ravnogorskog pokreta koji predstavljaju radikalne i destabilizirajuće faktore u našoj zemlji.

Ne samo to, generalni sponzor događaja je javno predzeće, Elektroprivreda Republike Srpske (ERS)! Ugovor o sponzorstvu je potpisan 21. oktobra, a tada je iz ERS-a saopćeno da je ova kompanija "uvijek spremna da podrži kvalitet i podstakne očuvanje tradicije i kulturne baštine".

Inače, osim načelnika Vujović i vojvode Aleksića, na okupljanju su još bili: Miodrag Ljumo Hrnjez iz Zavičajnog kluba "Osvit", koji već sedam godina organizira ovu manifestaciju, Nikola Nosović iz Društva srpskih domaćina, Ivana Žigon – glumica, poznata po nastupima na proruskim i antizapadnim skupovima, recitovanju na sahrani haškog optuženika Dragoljuba Ojdanića, u slavu Amfilohija Radovića i sličnim događajima, inače članica Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova i drugi.

Neslužbeno, podršku će im pružiti i zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc, čiji dolazak se očekuje tokom danas.

Osim prijema, planirana je i svečana akademija sa učešćem iz Srbije i Rusije. Druga dva dana će biti rezervisana za polaganje vijenaca na groblju i projekcije dokumentarnih filmova o ruskim kadetima u Bileći.

Inače, Bileća već otprije blisko sarađuje sa Ruskom Federacijom. Opština i Rusko-srpska fondacija za kulturu i nasljeđe su 7. avgusta ove godine potpisale memorandum o saradnji, kada je isplanirano zajedničko obilježavanje stogodišnje dolaska "Donaca" u Hercegovinu.

Načelnik Bileće tada je rekao da je memoranduma "rezultat vjekovne težnje srpskog naroda za dobrim odnosima sa ruskim narodom".

Saradnju je podržala i Ruska ambasada u BiH. Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc tada je najavio da će Ambasada i dalje podržavati Fondaciju u radu na zbližavanju, proširenju saradnje i svih mogućih odnosa između Rusa i Srba, prenio je ranije Radio Slobodna Europa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije