Sud BiH odbio da mu zabrani rad: Fadil Novalić ostaje premijer

7
Radiosarajevo.ba
Sud BiH odbio da mu zabrani rad: Fadil Novalić ostaje premijer
Foto: Radiosarajevo.ba/Arhiv / Afera "Respiratori"

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se Fadilu Novaliću i drugim optuženim u predmetu "Respiratori" odrede mjere zabrane obavljanja dužnosti do okončanja postupka.

“Odbija se, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabfrane prema optuženima”, navedeno je u Rješenju sudskog vijeća Suda BiH.

U obrazloženju Rješenja navedeno je da “Sudu nisu predočeni dokazi o zloušotrebama javnog prostora” od strane optuženih Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Miličević.

“Samo postojanje pretpostavki da bi takvo postupanje optuženih bilo moguće nije dovoljno jer Sud ne može samo pretpostaviti takvu mogućnost, već mora imati argumente i dokaze koji ukazuju na postojanje neke objektivne okolnosti ili konkretne i argumentirane radnje i postupaka koji bi bili valjan osnov za određivanje predloženih mjera zabrane u konkretnom slučaju.

Pri tome, Tužilaštvo BiH nije, u prilog svojih tvrdnji, Sudu prezentiralo bilo kakve dokaze, već je svoj prijedlog zasnovalo isključivo na pretpostavkama”, piše u Rješenju Suda BiH, a prenosi Istraga.ba

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je prošle sedmice zatražilo da se federalnom premijeru Novaliću i ministrici finansija Jelki Miličević odrede mjere zabrane obavljanja funkcija. Braniteljica ministrice Miličević, Senka Nožica je tada kazala da Tužilaštvo u ovom procesu “nema pravne”, već isključivo “političke ciljeve”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije