Sud BiH nije izrekao mjere zabrane osumnjičenim u akciji Registar

Radiosarajevo.ba
Sud BiH nije izrekao mjere zabrane osumnjičenim u akciji Registar
Sud BiH nije izrekao mjere zabrane osumnjičenima Predragu Kurtešu, bivšem SDP-ovom ministru unutrašnjih poslova Federacije BiH, Kemalu Kačaporu, Draganu Miokoviću, savjetniku bivšeg ministra Kurteša i Enesu Masli.

Oni su ranije uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva “Registar”. To je za BHRT potvrdio branilac prvoosumnjičenog Kemala Kačapora Vlado Adamović.

Odbijene su sve mjere zabrane, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će se žaliti, rekao je za BHRT Adamović.

Prije ovakve odluke Suda Bosne i Hercegovine održano je ročište o pitanju određivanja mjera zabrane.

Osumnjičeni su jučer pušteni iz pritvora nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine.

Advokati osumnjičenih rekli su u sudnici da su Kurteš, Kačapor, Mioković i Maslo, inače osumnjičeni za organizovani kriminal, neosnovano zadržani u pritvoru, da Tužilaštvo BiH nema dokaze o udruživanju u kriminalnu grupu, kao i to da je milion KM, za koji se sumnjiče da su oštetili budžet Federacije BiH, “beznačajan”.

“Ja sam u sudnici rekao da je milion maraka beznačajan iznos jer Bosna i Hercegovina nije tako slaba država kako tužilac misli. Milion maraka ne može ni popraviti ni uništiti Bosnu i Hercegovinu. Milion maraka nije puno, ali veseli čovjeka, a za državu je to beznačajna cifra”, rekao je novinarima ispred Suda BiH branilac prvoosumnjičenog Kemala Kačapora Vlado Adamović.

S obzirom da je Tužilaštvo BiH jučer oko 16 sati predložilo izricanje mjera zabrane, braniteljica Predraga Kurteša Vasvija Vidović je očekivala da će uslijediti puštanje odmah nakon toga, što je zakonom predviđena procedura.

“Onog trenutka kad se Tužilaštvo opredijelilo za izricanje mjere trebalo je predložiti ukidanje pritvora. Ovako su ljudi zadržani u pritvoru bez osnova, praktično šest sati izvan odluke Suda. Sud je obrazložio da se puste odmah na slobodu”, rekla je braniteljica Predraga Kurteša.

Podsjećamo, Federalna uprava policije (FUP), po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila je u četvrtak Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Maslu zbog postojanja osnova sumnje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM u periodu od 2011. do 2014. godine.

Akcija kodnog naziva “Registar” inicirana je utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja MUP-a FBiH, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u Federaciji BiH za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od strane federalnog MUP-a FBiH, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem, preduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, saopšteno je iz FUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije