Sud BiH najavljuje isplatu dugova advokatima zbog kojih su najavili štrajk od augusta

1
Radiosarajevo.ba
Sud BiH najavljuje isplatu dugova advokatima zbog kojih su najavili štrajk od augusta
Foto: Sud BiH / Ilustracija / Sud BiH

Iz Suda BiH za Detektor kažu da su ih prije sedam dana entitetske advokatske komore obavijestile da organizuju protest s obustavom rada advokata, ukoliko se ne ispune njihovi uslovi, od kojih je jedan isplata zaostalih naknada za postupanje po službenoj dužnosti.

"Kada usvojeni budžet bude operativan, a po posljednjim saznanjima sredstva bi trebala biti raspoloživa u toku sljedeće sedmice, sva potraživanja od strane advokata po službenoj dužnosti će biti izmirena", najavljuju iz Suda BiH.

Detektor je ranije pisao da je advokatima počela isplata naknada, ali su se oni žalili da dolazi u "mrvicama". Tada su iz Suda BiH pojasnili da plaćaju branioce s onoliko novca koliko imaju i redoslijedom kako su i zaprimljeni i evidentirani troškovnici.

U Zenici nestala Ena (16), porodica moli građane za pomoć

U Zenici nestala Ena (16), porodica moli građane za pomoć

Advokatske komore Federacije i RS ranije su objavile odluku o organizovanju protesta s obustavom rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred Državnim sudom i sudovima u RS od 1. augusta, te do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Advokatska komora RS Traži promjenu tarife o troškovima advokata, što su prošle godine dostavili Ministarstvu pravde RS, te da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima po službenoj dužnosti, piše Detektor.

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Obje entitetske advokatske komore najavile su štrajk i protest zbog neispunjenja zahtjeva da se usvoji prijedlog izmjena odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, koji je upućen Državnom ministarstvu pravde u septembru 2023. te da se izvrši isplata duga naknada i nagrada za rad advokata po službenoj dužnosti pred Sudom BiH.

Darko Kremenović, predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS, kaže da će stavove o štrajku, u odnosu na državni nivo, usaglasiti obje komore.

"U odnosu na protest rada pred sudovima u RS, Advokatska komora RS i advokati su jedinstveni i odlučni da proteste ne prekidaju do potpunog ispunjenja zahtjeva", kaže Kremenović.

Navodi da odluka o štrajku stoji na snazi te da Advokatska komora RS stoji snažno iza svih advokata.

Predsjednik Advokatske komore Federacije Bekir Gavrankapetanović pojašnjava da svaki od advokata mora odlučiti hoće li učestvovati u štrajku.

"Skupština je donijela odluku, mi smo obavijestili sve da nisu ispunjeni uvjeti koji su traženi, tako da sad ako neko ne poštuje tu odluku, čini disciplinski prekršaj", kaže on te dodaje da nema informacije da li će biti udovoljeno njihovim zahtjevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije