Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

4
I. M.
Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Općinski sud u Sarajevu/ Kantonalni sud Sarajevo / Ilustracija

Advokati u Bosni i Hercegovini najavili su da od početka augusta stupaju u štrajk te da neće zastupati klijente po službenoj dužnosti pred Sudom Bosne i Hercegovine. 

Kao što je poznato, advokati iz Federacije BiH već godinu dana traže da se promijeni tarifa na Sudu BiH koja se nije mijenjala 20 godina, dok su plate sudijama redovno rasle.

Prema informacijama, u štrajk stupaju jer im nepromijenjene naknade nisu isplaćene od početka ove godine.

Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

U 2024. godini nisu platili ništa 

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao naš sagovornik Bekir Gavrankapetanović, advokati u manjem bh. entitetu RS neće raditi ni u drugim sudovima na teritoriji entiteta, jer ni za rad u tim sudovima nisu dobili naknade. 

"U 2024. godini nisu platili ništa. Ukoliko se ne plati do 1. augusta, idemo u obustavu rada. Federalna komora traži da se plati to i da se konačno koristi prijedlog koji visi već godinu dana da se uvaži i da se promijeni Tarifa u Sudu BiH. Ta Tarifa utvrđena je prije 20 godina i niko da je pomakne. Njima su svima plate otišle koliko god hoćete za ovih 20 godina. U RS ide obustava i u drugim sudovima, osim Suda BiH jer njima njihovo ministarstvo to ne plaća", rekao je advokat Bekir Gavrankapetanović

On je naglasio da će uskoro biti poslana obavijest svim advokatima da stupa na snagu Odluka Skupštine advokata o obustavi zastupanja pred Sudom BiH. Nepoštivanje odluke skupštine smatra se teškim prekršajem, stoga se očekuje da će se svi advokati kako u Federaciji BiH, tako i u RS, pridržavati štrajka. 

"Normalno bi bilo da se poštuju odluke skupštine. U Federaciji ima blizu 1.600 advokata i svi su određeni na Sudu BiH i praktično samo tamo rade. Zamislite u kakvu su situaciju dovedeni. Nedavno mi je jedna kolegica rekla da su joj platili samo 1.000 maraka, dok sudije imaju platu oko 6-7 hiljada koje su im isplaćene", rekao je advokat Bekir Gavrankapetanović.

Hoće li svi procesi u Sudu BiH stati?

Bekir Gavrankapetanović je kazao da ostaje da vidimo šta će se dešavati, ali oni predmeti u kojima optužene zastupaju advokati po službenoj dužnosti, ne mogu se voditi te nikomu se bez advokata ne može odrediti pritvor

Važno je naglasiti da nerijetko advokat po službenoj dužnosti dodjeljuje se u predmetima u kojima se istražuju ratni zločini jer zastupanje u takvom predmetu košta puno.

Stoga, ukoliko dođe do štrajka advokata, mnogi predmeti koji se vode protiv optuženih za ratne zločine morat će biti obustavljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije