Sud BiH izmirio sve obaveze prema advokatima braniocima: "Nemaju razloga da obustavljaju rad"

0
Fena
Sud BiH izmirio sve obaveze prema advokatima braniocima: "Nemaju razloga da obustavljaju rad"
Foto: Fena / Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine je izmirio sve obaveze prema advokatima - braniocima po službenoj dužnosti čim su sredstva budžeta za 2024. godinu postala operativna, saopćeno je iz Suda BiH povodom, kako navode, naznačenih razloga za donošenje odluke o obustavi rada advokata advokatskih komora Federacije Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Rs.

Iz Suda BiH navode da je ukupno u 2024. godini plaćeno 1.384.359,48 KM, od čega su troškovi advokata po službenoj dužnosti iznosili 1.303.685,55 KM, a troškovi po osnovu oslobađajućih presuda 80.673,93 KM.

Od tog ukupnog iznosa, 460.531,71 KM plaćeno je u periodu januar-juli kroz raspoloživa sredstva u okviru operativnih planova tokom privremenog finansiranja, a nakon usvajanja budžeta plaćeno je 923.827,77 KM.

'Kap po kap, kiša sprema se': Pogled na Sarajevo koje čeka na osvježenje

'Kap po kap, kiša sprema se': Pogled na Sarajevo koje čeka na osvježenje

"Tako je Sud BiH, sa 7. augustom ove godine, izmirio sve do sada pristigle obaveze, zbog čega advokatske komore Federacije BiH i bh. entiteta Rs više nemaju razloga za daljom obustavom rada branioca po službenoj dužnosti pred Sudom BiH, posebno imajući u vidu da Sud BiH ne može uticati, niti je nadležan za izmjenu i dopunu Odluke Vijeća ministara o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH u vidu zatraženog povećanja tarife advokatima"  navodi se u saopćenju Suda BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije