Suad Kurtćehajić: Bošnjaci su napravili velike greške 1991. i 1993. godine

/ Komentari (26)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Haha

2024. godina. Muslimani i dalje proučavaju što su točno

Bosnjak

Mi znamo šta nismo a znamo i šta smo. Ovi akademici se oslanjaju na nekakve udžbenike i istoriju koju su pisali oni koji su u tom periodu vladali i pokoravali Bosnu. Čemu sada tražiti greške ako ne da se ponovo dovedemo u zabludu.

Hihi

2024. godina. Muslimani i dalje proučavaju što su točno ka Haha 2024 katolici i pravoslavci iz BiH I dalje tvrde i misle da su nešto drugo, da su ono što nisu.

@Haha

Kako ono,dosli Korovati iz Perzije, bijeli i crveni Rvati,dosli iz Poljske...?

Točno smo ti se matere u Međugorju

2024. godina. Muslimani i dalje proučavaju što su točno ka Haha naprcili!

ovaj srbajlije okot, crnogorskog komunjare

lupeta o stranoj mu državi i kvazinaciji bolekšnjoksima, vot d fak majamune ba?!

NNny

Profesore gdje ste Vi bili 1991 i 1993 -će da nam ukažete na te greške????

Komunjare su ostavile muslimane

u zapecku jer su ih izmislili i kao takvi oni sebe traze od ******avanja

Hanifa

Vidim da je prof . imao dobru putanju od Belog Polja preko Rogatice do Sarajeva pa nazad i naprijed do akademika. Stranka SBB. Pametnom dosta.

Historicar

Ovaj lik je porjeklom iz CG provincije, koji je procitao sve knjige na ovoj planeti kako bi dokazao da su BiH muslimani postojali prije nastanka svemira. Da te podsjetim, 92g set usli u podrum Holideja kao muslimani, a izasli kao nekakvi Bosnjaci. Daleko vam kuca bila.

Hadžić Emina

Potpisujem svaku riječ uvaženog akademika.

Dudek Krivousti Njofra

A ljudi moji,pa ovaj još nije položio ni Sociologiju a samoprozvani akademik. A tek da sociologiju primijeni na JUGOSLOVENSTVO kao SH AGRESIJA NA BOSNU I BOSNJAKE ..."profesore" pozivam sve studente koji su kod tebe polozili i tebe na kurs.

Tuner

2024. godina. Muslimani i dalje proučavaju što su točno ka Haha Bosnjaci ime zabranjeno 1909. Da te naucim. Do tada si bio bosnjani. Katolik ili Pravoslavac. Eto da ti pojasnim sta si ti. A uzmi crkvene knjige pa provjeri ko je sta. To ti je fuksa koja te okotila trebala pojasniti smece

Istrazimo kad dodjose hrvati u Bosnu?

Koja je to migracija naroda iz Hrvatske dovela hrvate u Bosnu? Kako danasnji Ju hrvati u BiH nisu znali, do formiranja Kraljevine SHS, da su hrvati? Znali bi za to Bosanski franjevci koji krajem XIX vijeka bijahu Bosnjaci (sinonimi Bosnjani, Bosanci). Kako Ju hrvati u BiH (katolici) nemaju vecinski slavenske pretke da bi bili slaveni Hrvati? Jeli do II Ww u Hrvatskoj bila Istra, Dalmacija, Slavonija, Dubrovnik? (Pogledajte popisne oblasti Kraljevine SHS 1921.) Kako mogu ‘nacija Ju hrvati’ biti “konstitutivni” u Bosni kad Ju/NDH/SHS odavno nema? Bosna je bar 10 puta starija od tih tvorevina zajedno. Nije li to velikodrzavni, zlocinacki, pljackaski UZP?

Slazem se, sem nekih bitnih conjenica.

Nisu u BiH nikakvi “konstitutivni narodi” vec narod Bosne vjerom izdijeljen. Niti Srbija, ni Hrvatska nemaju dijasporu, svoje narode, u BiH!! O genetskim slavenima srbima i hrvatima je glupo govoriti. Kaze genetika. Ono sto se srbi i hrvata Bosnom su nacije Kraljevine SHS/Jugoslavije, novotvorevine, raspale u krvi, zlu i ratovima ‘90-tih. Njih su Srbija i Hrvatska iskoristile kao politicku kolonu u velikodrzavnim projektima. Pravo je vrijeme da se stvari posloze i lazi uklone. Politicki “narodi” su politicke podvale. Zajednice okupljene oko politickog projekta. Nisu povijesni narod. Samo BiH u regiji ima nadpolovicnu ilirskodinaroidnu haplogrupu. Jedan narod u kulturi, jeziku, tradiciji, drzavnoj i trritorijalnoj pripadnosti. Izdjeljen vjerom. Multireligijski, a ne multietnicki i multinacionalni. Normalno da su dolazili narodi u Bosnu u malim grupama. BiH nije sastavljena, visenacionalna, multietnicka zajednica vec milenijsko drustvo.

***

***

Veriga

lupeta o stranoj mu državi i kvazinaciji bolekšnjoksima, vot d fak majamune ba?! ka ovaj srbajlije okot, crnogorskog komunjare Do Berlinskog Kongresa u Bosni je bio Niksic, Zabljak, Plav, Gusinje, Sandzak,.. Nije cudo sto se osjecaju i izjasnjavaju kao Bosanci (Bosnjani, Bosnjaci, ovisno o izvoru iz kog se kupe podaci). Tvoja prica je glupa, neosnovana i maliciozna.

Veriga

Ovaj lik je porjeklom iz CG provincije, koji je procitao sve knjige na ovoj planeti kako bi dokazao da su BiH muslimani postojali prije nastanka svemira. Da te podsjetim, 92g set usli u podrum Holideja kao muslimani, a izasli kao nekakvi Bosnjaci. Daleko vam kuca bila. ka Historicar . Neznalice, neznalice jadna, do Berlinskog Kongresa Crna Gora nije imala Niksic, Plav, Gusinje, Sandzak. Sve do Podgorice je bila Bosna jos od kralja Tvrtka. Zato se taj narod osjeca i izjasnjava kao i u BiH. Do Berlinskog Kongresa Crna Gora nije imala izlaz na more. Ni Boku Kotorsku, ni Herceg Novi ni Tivat ni Ulcinj. Pa ti sad vidi zasto su Bosanski narod!

Panzer

Kralj tomislav prvi Hrvatski kralj,krunisan 925 god.u Duvanjskom polju,glavni grad Hrvatskog srednjovjekovnog kraljevstva bio Bihać itd,itd.I onda mi Bošnjo koji je tako sebe nazvai u podrumu hotela93 soli pamet kako se Hrvati u Bosni spominju tek u 19 vijeku.HAHAHAHAHA KOJI IDIOTI

Panzer

Koja je to migracija naroda iz Hrvatske dovela hrvate u Bosnu? Kako danasnji Ju hrvati u BiH nisu znali, do formiranja Kraljevine SHS, da su hrvati? Znali bi za to Bosanski franjevci koji krajem XIX vijeka bijahu Bosnjaci (sinonimi Bosnjani, Bosanci). Kako Ju hrvati u BiH (katolici) nemaju vecinski slavenske pretke da bi bili slaveni Hrvati? Jeli do II Ww u Hrvatskoj bila Istra, Dalmacija, Slavonija, Dubrovnik? (Pogledajte popisne oblasti Kraljevine SHS 1921.) Kako mogu ‘nacija Ju hrvati’ biti “konstitutivni” u Bosni kad Ju/NDH/SHS odavno nema? Bosna je bar 10 puta starija od tih tvorevina zajedno. Nije li to velikodrzavni, zlocinacki, pljackaski UZP? ka Istrazimo kad dodjose hrvati u Bosnu? idiote Bihać glavni grad Srednjovjekovne Hrvatske države,vidim tebi su svašta napričali u lokalnom mejtefu.

Brko

Nisu u BiH nikakvi “konstitutivni narodi” vec narod Bosne vjerom izdijeljen. Niti Srbija, ni Hrvatska nemaju dijasporu, svoje narode, u BiH!! O genetskim slavenima srbima i hrvatima je glupo govoriti. Kaze genetika. Ono sto se srbi i hrvata Bosnom su nacije Kraljevine SHS/Jugoslavije, novotvorevine, raspale u krvi, zlu i ratovima ‘90-tih. Njih su Srbija i Hrvatska iskoristile kao politicku kolonu u velikodrzavnim projektima. Pravo je vrijeme da se stvari posloze i lazi uklone. Politicki “narodi” su politicke podvale. Zajednice okupljene oko politickog projekta. Nisu povijesni narod. Samo BiH u regiji ima nadpolovicnuskodinaroidnu haplogrupu. Jedan narod u kulturi, jeziku, tradiciji, drzavnoj i trritorijalnoj pripadnosti. Izdjeljen vjerom. Multireligijski, a ne multietnicki i multinacionalni. Normalno da su dolazili narodi u Bosnu u malim grupama. BiH nije sastavljena, visenacionalna, multietnicka zajednica vec milenijsko drustvo. ka Slazem se, sem nekih bitnih conjenica. GLUPANE SVATI JEDNOM DA U BIH ZIVE TRI KONSTUTIVNA NARODA I MANJINE A AKO TI SE NESVIDJA BIT BOSNJAK TI SE DEKLARISI KAO SRBIN ILI HRVAT KO I DO 1974 GODINE

Savojski

Hoce li biti to sada na bilbordima, znal’ se sta?!

Narodi

u današnjem smislu su se u Europi dokonačno formirali već do kraja 19.-og stoljeća. Narodi ne nastaju proglasom, već su za za to potrebni dobro poznati preduvjeti. Jedan od petih preduvjeta ste vidjeli u zadnjem ratu. Ta je nedostajao nekadašnjim Muslimanima za dokonačno formiranje samosvjesnog naroda-1993. Nismo mi ništa od toga birali, sve dobijemo rođenjem: ime, prezime, naciju i sve povezano s time. Šta ćemo dobiti kad se ponovno inkarniramo to ne zna ni Kurtčehajić. :)

đez ba austrougare, pardon UGARE

Do Berlinskog Kongresa u Bosni je bio Niksic, Zabljak, Plav, Gusinje, Sandzak,.. Nije cudo sto se osjecaju i izjasnjavaju kao Bosanci (Bosnjani, Bosnjaci, ovisno o izvoru iz kog se kupe podaci). Tvoja prica je glupa, neosnovana i maliciozna. ka Veriga poslije berlinskog kongresa tzv.Fosna je dio austro-ugarske monarhije, a direktno pod ugarskom (benjamin kalaj). nije čudo da se onda poturad osjećaju ugarima, na ugarcima genocidne osmanlijske ostavštine. islamizirano smetlje, inače, nikad nije mijenjalo svoje originalno, hinstorijako ime,.... Suncokreti. Olaham.

sancho_boss

Svaka mu je na mjestu! Pojam #Bosanac ne smije biti vezan uz samo jednu vjeru ili svjetonazor. Bosanci mogu biti i muslimani i pravoslavci i katolici i židovi i ateisti i agnostici... Grešku, i to pvojesnu je učinilo tadašnje BiH vodstvo gdje su "na ruku" išli Miloševiću i Tuđmanu da oni ******v proguraju Bosanske pravoslavce kao srbe a katolike kao hrvate. I to im je dalo #podlogu pri pokušaju pripajanja djelova BiH Srbiji odnosno Hrvatskoj. U tome na kraju nisu skroz uspjeli ali definicija bosanskog naroda kao "tri konstitutivna" je žešća farsa i dan danas Bosna ne može naprijed radi zabijanja u nacionalne torove. Bosanci podrazumijevaju Bosnu od Une do Drine i od Save do mora. Bez obzira na religiju. Na tome treba ustrajati. Kad - tad...

Ta ideja o Bosancima kao narodu na prvu djeluje

primamljivo. Ali cim imalo dublje pocnes razmisljat, ne da ne djeluje pripamljivo, nego prepada. Da ne idemo kroz sve facete drustva, ukljucujuci i religiju koju danasnji Bosnjaci potenciraju 110% i time iritiraju sve one koji nisu muslimani, cak i svoje vlastite ateiste.... pogledajmo samo pitanje jezika i samim tim kulture. Odmah ce nastat kaos. Mi ne zelimo nove turcizme, vec ih ima daleko prekovise. Dakle oko ama bas svega cemo zapeti. Zakljucak?

/ Najnovije