Stručnjak za sigurnost o oružju: Srbija putem BIA vodi operacije protiv BiH, to će se nastaviti!

6
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost o oružju: Srbija putem BIA vodi operacije protiv BiH, to će se nastaviti!
Foto: Kolaž / Ahmed Kico o napadu na sjeveru Kosova

Mnogo pažnje u domaćoj i međunarodnoj javnosti izazvala je tvrdnja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je Milan Radoičić, bivši potpredsjendik Srpske liste i vođa grupe koja je 24. septembra izazvala teroristički napad na sjeveru Kosova, u Tuzli, odnosno u Bosni i Hercegovini, ilegalno nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći, izazvala je, s pravom, dosta pažnje u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Aboliranje Srbije

Čak je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu, Jeffrey Hovenier, jučer rekao da je „tema od interesa je da li je Radoičić nabavljao oružje u Tuzli“.

„Važno je da su vlasti Srbije počele analizirati ono što bih ja nazvao lancem nadzora nad materijalom. Bilo je materijala proizvedenih u Srbiji koji su nekako završili u opremi za naoružanje u Banjskoj. To je nešto što moramo razumjeti i riješiti. Ne mogu dokazati tvrdnje da su te stvari došle odavdje ili odandje, iz Tuzle, treba još raditi“, kazao je on, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Azem Vllasi, advokat, kosovski politički analitičar i bivši političar dobro poznat našoj javnosti iz vremena bivše Jugoslavije, sinoć je u izjavi za N1 oštro ocijenio da su informacije o nabavljanju oružja u BiH za potrebe operacija na Kosovu „laži koje su 'pakovane', to jeste izmišljene u vojno-obavještajnoj službi Srbije“.

Berko Zečević, sarajevski profesor na katedri za odbrambene tehnologije i sudski vještak za balistiku, inače svjedok u više postupaka Tribunala u Haagu dodao je da je pažljivo analizirao sve fotografije zaplijenjenog oružja koje je objavila kosovska policija. On je navode beogradskog tužilaštva da je oružje došlo iz Bosne i Hercegovine ocjenjuje kao „tipični metod sive propagande ili hibridni rat, sa ciljem da se preusmjeri ozbiljnost odnosa Srbije i Kosova, na BiH“, te „besmislenom izjavom“.

Skandalozno: U Bijeljini oslikan mural jednom od ubijenih napadača na kosovsku policiju

Skandalozno: U Bijeljini oslikan mural jednom od ubijenih napadača na kosovsku policiju

Nadalje, zagrebački Jutarnji list piše da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, osobno pokrenuo „složenu operaciju koja mora dokazati da Srbija s tim terorističkim napadom nema nikakve veze“ kako bi izbjegli međunarodne optužbe da destabiliziraju regiju. Tim prije je, navodno, Bruxelles ozbiljno razmišlja i o uvođenju određenih sankcija protiv Srbije, što je dodatni motiv da se kosovska loptica pokuša prebaciti u bosansku avliju!

Dr. Ahmed Kico, stručnjak iz oblasti bezbjednosti, inače koautor knjige „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan: aspekti geopolitike i hibridnog rata“ u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da se prema analizama i ocjenama sigurnosnih stručnjaka iz BiH, zemalja regije, EU, Velike Britanije i SAD, u naselju Banjska na sjeveru Kosova dogodio teroristički napad na policiju Kosova.

Destabilizacija regiona

To je, dodaje, ocjena i stav zvaničnika Evropske unije (EU), koji treba imati u vidu u daljem toku istražnih aktivnosti, kako vlasti Kosova i Srbije, tako i ostalih zemalja u regiji, prije svega Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

„To je bila svojevrsna hibridna operacija kao segment hibridnog ratovanja Srbije protiv Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Krajni cilj te hibridne operacije bio je šira destabilizacija regiona Zapadnog Balkana, te uspostava Zajednice srpskih opština na Sjeveru Kosova po uzoru na entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini“, kaže Kico, koji je izgradio karijeru u sigurnosnim agencijama BiH.

Prema njegovim riječima, teroristički akt u naselju Banjska, najvjerovatnije su planirali i organizovali srbijanska obavještajna služba BIA, te Vojno-sigurnosna agencija Vojske Srbije, a po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Berko Zečević o tvrdnjama da je oružje s Kosova stiglo iz Tuzle: 'Evo ko je bio zadnji vlasnik'

Berko Zečević o tvrdnjama da je oružje s Kosova stiglo iz Tuzle: 'Evo ko je bio zadnji vlasnik'

„Neposredni izvršioci bili su lokalni Srbi sa prostora sjevera Kosova, predvođeni Milanom Radoičićem, potpredsjednikom Srpske liste, za kojeg određeni analitičari i sigurnosni stručnjaci iz regije navode da je on „Vučićev gubernator“ za prostor Kosova... Kada su osujećeni i „uhvaćeni na djelu“, uslijedilo je dodatno hibridno (propagandno ) djelovanje zvaničnika Srbije prema kojem njihove političke, policijske i vojne strukture nisu bile uključene u pripremu, organizaciju i izvršenje terorističkog čina“, upozorava Kico.

Štaviše, objašnjava sagovornik portala Radiosarajevo.ba, režim Aleksandra Vučića, preko Višeg suda u Beogradu, nakon saslušanja Milana Radoičića, nastoji dodatno zakomplikovati situaciju, naglašavajući da da Srbije u svemu tome „nigdje nema“, jer su napadači (teroristi) Srbi s Kosova, oružje je nabavljeno u BiH, pa još k tome iz Federacije BiH! Dakle, nema čak ni entiteta Republika Srpska. A sve se, po scenarju iz Beograda, dogodilo zbog nerazumne politike Albina Kurtija i popustljivosti Zapada!?

„Kada se pažljivo analiziraju izjave Višeg suda iz Beograda, određenih zvaničnika iz drugih struktura vlasti Srbije, jasno je da se u Srbiji intenziviraju nove hibridne operacije protiv Bone i Hercegovine, kako bi se naša država markirala i predstavila Zapadu, kao područje gdje se nabavlja oružje i oprema za terorističke aktivnosti. Ohrabruje činjenica da je većina sigurnosnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine (Berko Zečević, Nedžad Ahatović, Armin Kržalić, Safet Mušić i drugi) jasno prepoznala da se radi o nastavku hibridnog ratovanja Srbije protiv Bosne i Hercegovine“, dodao je.

Primjećuje da većina medija iz bh. entiteta RS podržava stavove zvaničnika Srbije, što nije novina, nego jasan znak da u ovom bh. entitetu Srbija ima sigurne i pouzdane izvođače hibridnih operacija protiv vlastite države, međunarodno priznate i suverene.

Subverzivno djelovanje

Kada su pitanju reakcije zvaničnih pravosudnih, sigurnosnih i policijskih agencija u BiH na spinove iz Srbije prema kojima je oružje za napad na Kosovu, nabavljeno u Tuzli, uočljivo je da su one dosta suzdržane, kako je rekao. S pravom, veli Kico, izuzev ishitrenih izjava ministra unutarnjih poslova entiteta Federacija BiH, Rame Isaka koji je, pored ostalog, izjavio da "nema nikakve informacije u vezi bilo kakvog oružja na području Tuzle koje se dovodi u vezu s Radoičićem", te „da će se to istražiti“.

Dragan Bursać: Cijela Tuzla srpskog teroristu muzla!

Dragan Bursać: Cijela Tuzla srpskog teroristu muzla!

„U vezi s navedenim, potrebno je da nadležne institucije ( Ministarstvo pravosuđa BiH, Tužilaštvo i Sud BiH) budu na visini zadatka da kroz međunarodnu pravnu pomoć i istrage (regulisane domaćim i međunarodnim sporazumima) precizno insistiraju kod zvaničnih struktura vlasti Srbije (Višeg suda iz Beograda...) šta, gdje, ko i kada će se istraživati u kontekstu terorističkog napada na sjeveru Kosova. Također, neophodno je da agencije za provedbu zakona u BiH svoje eventualne istrage i odgovore na zahtjeve zvaničnih stuktura Srbije provode u kontekstu kvalifikacije terorističkog akta koji se dogodio 24. sepembra 2023. godine u naselju Banjska na sjeveru Kosova. Takve istrage i rezultati trebaju biti na fonu kvalifikacije terorističkog čina kojeg je prezentirala Evropska unija“, smatra Kico.

Odgornim i jasnima postupanjem subjekata sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine, te medija, naveo je Kico, moguće se u kontinuitetu suprotstavljati ovoj i drugim mogućim hibridnim operacijama Srbije protiv Bosne i Hercegovine.

„Na taj način spriječit će se dalje subverzivno djelovanje srbijanske obavještajne službe BIA, odnosno njezinog šefa Aleksandra Vulina za kojega ni u Beogradu ne kriju da je "moskovski čovjek u Srbiji". Upravo zbog navedenog, ne treba isključiti da će srbijanska BIA i druge agencije iz Srbije i Ruske Federacije nastaviti sa novim hibridnim operacijama na prostoru Zapadnog Balkana, prije svega Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kako bi se ovaj prostor dodatno destabilizirao i kako bi se pažnja svjetske javnosti skrenula sa agersije Rusije na Ukrajinu, te usmjerila na nova krizna područja“, zaključio je Kico.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije