Stručnjaci zaprepašteni procjenom broja učesnika skupa “Srpska te zove”: Brojka višestruko manja

4
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci zaprepašteni procjenom broja učesnika skupa “Srpska te zove”: Brojka višestruko manja
Radiosarajevo.ba / Arhiv javnih skupova procijenio broj učesnika na mitingu 'Srpska te zove'

Po završetku mitinga 'Srpska te zove', MUP RS je objavio impozantnu brojku učesnika. Prema procjenama MUP-a, koji je osiguravao miting, okupilo se preko 50.000 učesnika. Ipak, prema procjenama do kojih je došao Arhiv javnih skupova brojka je drastično manja. 

"Arhiv javnih skupova izražava zaprepašćenje procjenom broja učesnika skupa 'Srpska te zove', održanog 18. aprila u Banja Luci, koju je objavio MUP Republike Srpske. Budući da je Arhiv javnih skupova došao do svoje procjene brojanjem ljudi na fotografiji objavljenoj upravo na službenoj Facebook strani MUP-a Republike Srpske, potpuno je nejasno kako je ova institucija došla do procjene o 50.000 prisutnih građana.

Na fotografiji u prilogu vidljivo je blizu 7.700 ljudi, koliko je izbrojano i označeno kružićima. Kada se tome dodaju oni koji se na ovoj fotografiji ne vide od drveća, ili se nalaze van rubova kadra a vidljivi su na drugim fotografijama, broj okupljenih može se zaokružiti na blizu 9.000, što je službena procjena Arhiva javnih skupova."

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Iz Arhive dalje dodaju: 

"Procjena koju je objavio MUP veća je od toga oko pet i po puta, što znači da nadležni predstavnici ove institucije pri dolaženju do te brojke nisu koristili čak ni svoje vlastite fotografije. Poznato je da organizatori javnih okupljanja imaju težnju da u većoj ili manjoj mjeri preuveličaju broj okupljenih na svom događaju, ali od javne institucije, plaćene novcem poreskih obveznika, koja pritom nije organizator skupa, očekivalo bi se da daje profesionalne procjene, a ne da se bavi neobuzdanim pretjerivanjem. Povećati stvaran broj učesnika pet i po puta je ne samo nemoralno, već i krajnje djetinjasto, a na temelju snimka iz drona koji je sam MUP objavio svako može doći do tačne procjene poslije ne više od tri sata brojanja."

Svoju objavu su završili sa apelom za organizatore skupova "Arhiv javnih skupova ovom prilikom apeluje na sve organizatore javnih skupova, a pogotovo na nadležne institucije, da se odgovorno odnose prema informaciji o broju prisutnih, kao javnom dobru i podatku od javnog interesa. U vreme masovne upotrebe dronova i interneta, istinu o stvarnom broju prisutnih je ionako nemoguće sakriti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije