Stranka za BiH: 'Izgubljeni život nikakvo obrazloženje ne može opravdati'

2
Radiosarajevo.ba
Stranka za BiH: 'Izgubljeni život nikakvo obrazloženje ne može opravdati'
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba / Tri ruže i jedna svijeća na mjestu nesreće

U Sarajevu je u petak poginula mlada doktorica Azra Spahić nakon što ju je na pješačkom prelazu automobilom usmrtio Armin Berberović vozeći u alkoholiziranom stanju, bez vozačke dozvole.

Cijelu Bosnu i Hercegovinu potresla je ova tragedija, a pristižu reakcije javnosti BiH. Između ostalih, oglasili su se iz Kluba Stranke za BiH. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

"Klub Stranke za BiH je amandmanom za prijedlog Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu tražio da se pozicija u budžetu pod nazivom Izgradnja novog objekta za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova i nabavka opreme doda u nazivu 'Sa sistemom videonadzora u Kantonu Sarajevo' i uvećava s planiranih 100.100,00 KM na 10.100.100,00 KM.

Navedena pozicija je u okviru razdjela Ministarstva unutrašnjih poslova ekonomski kod 821600, HAX028 i 038F, te da se umanji s pozicije Nabavka helikoptera, ekonomski kod 821300, NOV038F, razdio Ministarstvo unutrašnjih poslova za 10 miliona.

Ispred Kluba je dato i sljedeće obrazloženje:

Svjedočimo dugogodišnjoj narušenoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i nedopustivo je da Sarajevo nema centar za upravljanje videonadzorom. Posebno je porazno da je takav uspostavljen u svim općinama manjeg bh. entiteta i na svim izlazima iz Sarajeva, i da glavni grad države BiH nema funkcionalnog sistema videonadzora, niti u saobraćaju, niti na drugim frekventnim lokacijama.

Stav predlagača na naš amandman je bio da se ne prihvata sa sljedećim obrazloženjem:
Nabavka opreme je već planirana u predloženom Budžetu, a Vlada KS prioritetno planira nabavku helikoptera. Izgradnja novog objekta će biti planirana kada za to budu ispunjene sve predradnje kako bi se ista realizirala.

Svjedoci smo skoro svakodevnih nemilih događaja na ulicama Kantona Sarajevo s kobnim posljedicama gdje živote gube nevini građani. S druge strane oni koji prouzrokuju ovakve tragedije su višestruki povratnici u vršenju istih i sličnih djela zbog neadekvatnog nadzora i kontrole koja se može prevenirati većim prisustvom policije, strožijim kaznama i videonadzorom uvezanim i kontroliranim iz jednog centra.

Tražili smo i tada, a tražimo i sada da se ubrzaju 'SVE potrebne predradnje' ili kako god da se to naziva u stručnoj terminologiji, jer svaki izgubljeni život nikakvo obrazloženje ne može opravdati.

Apelujem na ministra MUP-a Admir Katica koji je i sada u mandatu, a bio je ministar i tada kada smo podnijeli amandman najodgovornija osoba za poduzimanje svih potrebnih radnji za preveniranje i sigurnost u Kantonu Sarajevo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije