Strani studenti u BiH moraju prijaviti boravak

Radiosarajevo.ba
Strani studenti u BiH moraju prijaviti boravak
AA / Ilustracija
Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru izdao je saopćenje u kojem obavještava studente strane državlјane o uvjetima i načinu reguliranja boravka u BiH na duže razdoblje.

U saopćenju apeliraju na sve studente, koji nisu bh. državljani, a studiraju u BiH, da prijave svoj boravak (adresu stanovanja) nadležnoj organizacijskoj jedinici, tačnije Službi za poslove sa strancima u Mostaru/Sarajevu, čime će im se izdati potvrda o prijavi boravka (tzv. bijeli karton).

"Ako stanujete u studentskom domu, obavezu prijave boravka i izdavanja potvrde o tome ima pravno lice čija je djelatnost pružanje takvih usluga.

Ako namjeravate boraviti duže od 90 dana u šest mjeseci, računajući prvi dan ulaska, dužni ste podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog boravka za razdoblje koje odgovara trajanju školske godine (do jedne godine), i to najkasnije 15 dana prije isteka razdoblja važenja bezviznog boravka.

Za prijavu boravka potrebno je platiti administrativnu taksu u iznosu 100 KM, koja je važeća jednu kalendarsku godinu. Ako ne izvršite obveze prijave, morat ćete platiti kaznu od 300 KM te ćete ostvariti zabranu ulaska u BiH na godinu dana.

Zahtjev na propisanom obrascu, s dokazom o uplati takse i originalnim ili ovjerenim dokazima, predaje se osobno Službi za poslove sa strancima. Postupak rješavanja podrazumijeva ponovnu provjeru ispravnosti priloženih dokumenata i dodatne provjere, nakon čega se donosi rješenje.

Ako je zahtjev riješen pozitivno, u pasošu podnositelja zahtjeva unosi se markica odobrenog boravka.

Napomena: Studentima koji nemaju bh. državljanstvo, a njihovi roditelji imaju, proporučujemo da traže isto zbog ostvarenih povlastica prilikom boravka u BiH te lakšem studiranju", stoji u saopćenju.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Službe za poslove sa strancima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije