Prilika za nova radna mjesta: Jusko potpisao, BiH sve bliže EU

Radiosarajevo.ba
Prilika za nova radna mjesta: Jusko potpisao, BiH sve bliže EU
Parafiranjem sporazuma o uspostavljanju regionalne Transportne zajednice, ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko danas je Bosnu i Hercegovini pridružio Albaniji i Crnoj Gori u opredjeljenju da se približe Europskoj uniji.

U prisustvu zamjenika šefa delegacije Europske unije u BiH Khaldouna Sinne, Jusko je parafirao ovaj ugovor uime naše države, te time potvrdio želju BiH da se priključi novoj eri saradnje između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Sinno je ovom prilikom pojasnio da ovaj događaj predstavlja okončanje dugačkog procesa koji je započeo još 2008. godine.

"Postoji snažna nada da će, nakon potpisa nadležnih ministara Albanije, Crne Gore i BiH, ostali uslijediti u narednim danima i sedmicama", dodao je zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno.

Cilj tog ugovora je uspostavljanje integrisanog tržišta za infrastrukturu i zemljišta, unutrašnje plovne putove i pomorski promet, te da se relevantno zakonodavstvo uskladi s pravnom osnovom Europske unije u regiji zapadnog Balkana.

Ugovor će doprinijeti povoljnim uvjetima da se sektor transporta na zapadnom Balkanu učini djelotvornijim s neto pozitivnim učinkom na rast i stvaranje radnih mjesta.

Ugovor će također biti i od ključnog značaja za implementaciju reformi iz Connectivity agende Šestorke Zapadnog Balkana (WB6), saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije