U Europskom parlamentu usvojena Rezolucija o BiH

Radiosarajevo.ba
U Europskom parlamentu usvojena Rezolucija o BiH
Europski parlament izjašnjavao se na sjednici o Rezoluciji o BiH koju je pripremio izvjestilac ovog parlamenta Cristian Dan Preda.

Rezoluciju o BiH podržalo je 496 zastupnika, 132 su bila protiv dok je 67 zastupnika bilo suzdržano.

U tekstu Rezolucije apelira se da BiH prevaziđe etničke i političke podjele na putu prema članstvu u Evropskoj uniji kako bi aplikacija za učlanjenje bila uspješno ocijenjena.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je podnijela aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji još u februaru 2016. godine i trenutno je procjenjuje Europska komisija.

Nedavno je Odbor za vanjske poslove EP-a usvojio izvještaj o BiH u kojem se navodi da je BiH napravila pozitivne pomake na putu ka EU.

Također, naglašeno je i da BiH treba da se fokusira na reforme, kao i da treba izbjegavati teme koje unose razdor i usporavaju napredak.

Ono što je intrigantno u ovoj rezoluciji je pojam federalizacije za koji su se zalagali hrvatski zastupnici u ovom parlamentu, ali za sada nije razjašnjeno šta taj pojam podrazumijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije